NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
TREĆI DEO
 
4. Čuvanje od zlih pomisli
 
Kada nas Gospod, blagodaću svojom udostoji dara suza, ili – kada nam pomogne da upražnjavamo čistu molitvu, onda treba svakako da se klonimo duha gneva i ostalih zlih strasti. Jer, đavo se posebno trudi da nas baš u to vreme uznemiri ili unutrašnjim pomislima i strasnim željama, ili da nam stvori pometnju napadajući nas spolja, da bi kroz poroke uprljao naše delo.
– Kada se pomoliš čisto i iskreno – kaže Sveti Jovan Lestvičnik – uskoro ćeš biti podstaknut na gnev. Takva je brzina naših neprijatelja! Zato svako dobro delo, a najpre molitvu, treba izvršavati sa najvećom mogućom pažnjom, a posle molitve čuvati se ljutine, gneva, i ostalih dušegubnih uzroka. Početnici treba da neguju mir u duši, čuvajući ga suzama, kao kakvo kraljevstvo. I ako izdamo to kraljevstvo ili zavladamo njime pogrešno, istog trenutka počinje bezakonje.
„Demon veoma zavidi čoveku koji se moli,“ kaže Nil Isposnik (Sinajski),“ i na sve načine pokušava da odvrati njegov um od molitve, neprekidno izazivajući u njegovoj svesti različite predstave i podstičući u njemu telesne strasti, da bi prekinuo dobri podvig i molitveni put ka Bogu. A kada taj prepredeni duh, posle mnogih svojih pokušaja, ne uzmogne da spreči srdačnu molitvu prilježnog molitvenika, onda ga za neko vreme ostavlja, da bi ga zatim, po prestanku molitve, napao, sa još većom žestinom, i – ili pobudivši u njemu gnev prema nekom, lišava dušu onoga raspoloženja koje se daruje molitvom, ili, razdraživši osećanja bilo kakvom slašću, pomračava um. Zato, pomolivši se kako treba, očekuj ono što ne treba, i budi hrabar i jak, čuvajući svoj plod; jer si i od početka stvoren da bi radio i čuvao. Tako radeći i trudeći se, ne ostavljaj bez zaštite ono što si stekao s naporom i mukom; jer bez toga nećeš imati nikakve koristi od molitve.“
Jasno je da o radu i čuvanju Sveti Otac uzima reči iz Adamovog života u raju: i uzevši Gospod Bog čovjeka, namjesti ga u vrtu Edemskom, da ga radi i da ga čuva (Post. 2, 15). Rajskim radom on je ovde nazvao molitvu, a motrenje na sebe i na svoje srce, posle molitve, od zlih i lukavih pomisli – čuvanjem. Zato, ako nas Gospod udostoji Svoje blagodatne posete za vreme molitve – plača, bogomislija, onda treba na svaki način da se čuvamo od ovih loših pomisli, najpre od ružnih reči i dela i da budno pazimo na svoja osećanja, da preko njih ne krene napad na nas.
Ako se desi da dušu našu obuzmu bilo kakve pomisli protiv naše volje, istog trenutka treba da se molitveno obratimo našem Tvorcu, i On će ih odagnati; jer, to je najbolji način da im se stane na put. Tako ćemo, uz Božiju pomoć, sačuvati duše naše u strahu Njegovom, ne dopuštajući umu našem da se rasejava i slabi od nailazećph pomisli, niti da bude pokraden od bilo kakvih sujetnih užitaka, odgoneći od sebe sve ono što može da raslabi um i pogubi ono što smo suzama stekli. Posle molitve i plača treba čvrsto i sigurno da ostajemo u molitveno – suznom raspoloženju duha.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *