NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
TREĆI DEO
 
1. Molitva Bogu i prizivanje Njegovog Svetog Imena
 
Protiv svih zlih pomisli treba prizivati u pomoć Boga; jer mi, kako je rekao Sveti Isak, ne nalazimo uvek u sebi snage da se suprotstavljamo lukavim pomislima, a druge pomoći u tome, osim pomoći od Boga, nama. Zato, rukovodeći se učenjem Nila Sinajskog, treba da se prilježno, sa uzdisanjem i suzama, molimo Vladici Hristu ovako: „Pomiluj me, Gospode, i ne daj mi da poginem! Posrami, Gospode, demona koji ratuje protiv mene! Uzdanice moja, zakloni me u dane demonskih napada! Satri, Gospode, vraga koji ustaje na mene i tišinom Tvojom, Reči Božija, ukroti pomisli koje navaljuju na mene!“
Ili, prema učenju blaženog Teodora Studita, – moli se protiv nečistih pomisli rečima proroka Davida: Gospode! Budi suparnik suparnicima mojim; udri one koji udaraju na me, i dalje ceo 35. psalam, i kako je napisao Pesmotvorac: „Rasejani moj um saberi, Gospode, i iščupaj iz srca moga svaki zao koren. Kao Petru, podari i meni pokajanje, kao cariniku – uzdisaje, kao bludnici – suze, da bi te dozivale: pomozi mi i od rđavih pomisli me izbavi! Jer bezakonja moja ustaju na mene kao morski talasi, i pomisli moje potapaju me kao lađu na pučini; a Ti me uputi, Gospode, pokajanjem, u tiho pristanište, i spasi me! Jer silna me tuga obuzima zbog nemoći moga uma i protiv svoje volje trpim promene koje me snalaze: kolebanja, bure, brodolome. Radi toga ti vapijem: Bespočetna Sveta Trojice, pomozi mi i uvedi me u sigurno pristanište dobrih misli i osećanja!“
Tako, birajući iz Dela svetih odgovarajuće reči za svaku pomisao i svako vreme, istinski ćemo prizvati Boga u pomoć protiv ovih pomisli i On će ih udaljiti i oterati.
A kada i mi, nemoćni, ponekad moramo da se borimo protiv zlih pomisli koje ustaju na nas, preteći im, suprotstavljajući im se i terajući ih, onda ne činimo to olako – kako nam se hoće – već, po primeru Svetih Otaca, Imenom Božijim i rečima Božanstvenog Pisma, govoreći svakom pomislu: Gospod neka ti zaprijeti (Jr. 9) i ovako: Idite od mene svi koji činite bezakonje (Ps. 6, 9) jer ću se poučavati kroz zapovesti Gospoda moga; i kroz primer onoga Starca koji je govorio: Odlazi, zla, i doći dobra. „Sa kim si ti to, Oče razgovarao?“ – upitao ga je jedan od bratije koji ga je čuo i razmišljao sa kim je on to govorio.
„Ja sam terao zle pomisli a dobre prizivao“, odgovorio mu je Starac. Tako treba i mi da postupamo kada se nađemo u sličnoj situaciji.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *