NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
PREDGOVOR
 
Ako živiš otšelnički, ili u opštežiću:
pažljivo slušaj Sveto Pismo i sledi stope Otaca,
ili se pokoravaj onome ko je poznat
kao uzoran duhovnik – u reči, životu i mišljenju.

 
(Reči prep. Nila Sorskog)
 
Jednom blaženi Jeronim, odabravši među boljim evanđelskim cvetovima mirisni venac pokajanja, posla ga iz Vitlejemske peščare svome drugu u daleki, metežni Rim, savetujući mu da ga postavi na čelo i da zajedno s njim uzme laka krila golubice i poleti da traži mira u Gospoda, Oca svih nas. Ustav prepodobnog Nila, po svom sastavu, sličan je vencu blaženog Jeronima. Izloživši što je moguće jednostavnije, jasnije i tačnije ovaj sozercateljno-opitni Ustav, savetujemo, po primeru velikog učitelja Crkve, našoj dragoj sabraći da ga postave na čelo svoje kao mirisni venac našeg Sorskog podvižnika, koje je on sakupio meću boljim svetootačkim cvetovima, da bi njima oblagovestio one koji umeju da slušaju.
Život prepodobnog Nila Sorskog vredan je naročite pažnje, a njegova dela su veoma poučna.
Preosvećeni Filaret, arhiepiskop Černigovski, sa puno razumevanja i blagonaklonosti iznosi mišljenje o životu i posebno o Ustavu prepodobnog Nila: „S obzirom da je život prepodobnog Nila bio poseban,“ kaže on, „tako i u Ruskoj Crkvi do tada nije bilo sličnog dela, kao što je Ustav o skitskom životu prepodobnog Nila. Ustav, kojeg čine: predgovor, 11. glava i pogovor – prvenstveno je sastavljen sa potpunim razumevanjem tajnog duhovnog života, gde veri u pouke podvižnika prethodi vera u Reč Božiju i misli se nižu, nikle kao posledica dugog životnog iskustva… Pouke prepodobnog Nila o tome kako pomisli deluju na dušu sadrže u sebi duboka psihologika zapažanja. On razlaže sastav duše na najsitnije, jedva opažajne delove; pokazuje kako pomisao, naizgled bezazlena, ako joj se prepustimo, počinje da dejstvuje primajući sve više svojstvo greha.“ (Pregled ruske duhovne literature, knj. 1, str. 169-170).
Bolja upućenost u delo prepodobnog Nila jasno pokazuje da je osvrt Preosvećenog Filareta potpuno istinit. Sv. Nil je, zaista, Veliki Otac Ruske Crkve, po svom podvižničkom životu i delima. Primer njegovog življenja i njegovo učenje uvek su mogli i mogu da donesu veliku korist.
Na žalost sva postojeća izdanja o njegovom životu i delu sadrže mnoge nedostatke; i zato da bi se njegovo učenje razumelo potrebno je da se ono izloži što jednostavnije, jasnije, kako bi svima onima koji žele da se poučavaju od ovog svetog podvižnika njegovo delo bilo pristupačno.
Glavni predmet pouka prepodobnog Nila Sorskog odnosi se na tajni duhovni život. Ali, da li je ispravno mišljenje da se tajni duhovni život odnosi samo na otšelnike i isposnike? Nije, nipošto: ovo delo je neophodno svima, ne samo monasima nego i svim pravoslavnim mirjanima, jer smo se svi mi, kroz krštenje, umrevši za telesni i grehovni život, – rodili za duhovni, sveti život.
Zato bi bilo poželjno da Ustav prepodobnog Nila, povezan u jednu skladnu celinu, bude nerazdvojni pratilac svim monasima, monahinjama i hrišćanima željnim blagočestivog života.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *