NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
DRUGI DEO
 
ČETVRTA POMISAO – GNEV
 
Ako nas muči gnevna pomisao, primoravajući nas na zlopamćenje i podstičući nas na jarost, nagovarajući nas da nanesemo zlo onome koji nas je ožalostio, onda treba da se setimo reči Gospoda: Tako će i otac moj nebeski učiniti vama, ako ne oprostite svaki bratu svojemu od srca svojih sagrješenja njihova (Mt. 18, 35; Mk. 11, 26). Tako, svaki koji želi da dobije oproštaj svojih sagrešenja, sam je dužan da najpre u srcu svome oprosti bratu svome; jer Gospod je zapovedio da se molimo za oproštaj dugova kao što i mi opraštamo. Jasno je, ako mi sami ne oprostimo, ni nama neće biti oprošteno (Mt. 6, 12; 15); zato treba da razumemo, makar mi i mislili da činimo dobro, ali gnev ne odlažemo, to Bogu nije ugodno. Oci su govorili: „Ako bi gnevljiv i mrtvoga vaskrsao, molitva njegova nije ugodna“, a to su rekli ne da bi pokazali kako bi gnevljiv motao da vaskrsava, već koliko je mrska njegova molitva.
Zato mi nipošto ne smemo da se gnevimo, niti da nanosimo zlo bratu, ne samo delom ili rečju, već ni okom, jer neko može jednim pogledom da uvredi brata svoga, a gnevne pomisli treba brzo otklanjati. Velika je pobeda nad njima kada se molimo za brata koji nas je uvredio, kako savetuje Ava Dorotej, onim rečima: „Pomozi, Gospode, bratu mome, n radi njegove molitve, pomiluj i mene grešnoga“.
Molitva za brata je ljubav i oproštaj, a prizivanje njegove molitve u pomoć je smirenje; i tako se ispunjava zakon Gospodnji: Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze i molite se za one koji vas vrijeđaju i gone (Mt. 5, 44). Onome koji ovo ispunjava Gospod je obećao takvu nagradu koja je iznad svih ostalih zaveta – obećao je ne samo carstvo nebesko ne samo utehu i radost, kao ostalima, već usinovljenje: da budete, rekao je On, sinovi oca svojega koji je na nebesima (Mt. 5, 45). Sam Gospod, koji nam dade ovu zapovest, poučava nas i Svojim primerom, da bi mu podražavali po sili. Kolika je zla pretrpeo On od Judejaca, nas radi grešnih, i ne samo da se nije gnevio ka njih, već se za njih molio Ocu: Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine (Lk. 23, 34). I svi sveti koji iđahu putem ovim, obretoše blagodat; jer ne samo da nisu nanosili zla uvrediteljima, već su se molili za njih, pokrivajući njihove nedostatke, i radovali se njihovom ispravljenju, kada bi došli u poznanje, poučavajući ih sa milošću i ljubavlju.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *