NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
DRUGI DEO
 
TREĆA POMISAO – SREBROLJUBLJE
 
Strast srebroljublja dolazi spolja, van naše prirode i nastaje kao posledica maloverja i nerazumevanja rekli su Oci. Zato i podvig protiv nje nije težak za one koji sa strahom Božijim paze na sebe i teže istinskom spasenju. Ali, ako se ta strast ukoreni u nama, onda to biva gore od svih drugih strasti; i ako joj se pokorimo – vodi u takvu pagubu da ju je Apostol nazvao ne samo korenom svakoga zla – gneva, očajanja i dr., već i idolosluženjem (1. Tim. 6, 10), (Kol. 3, 5). Mnogi radi srebroljublja otpadoše ne samo od blagočestivog života, već, i zgrešivši u veri, dušom i telom izgiboše, kako se govori u Svetom Pismu. I Oci su rekli da „Koji sabira zlato i srebro i na njih polaže nadu – otkriva time svoje neverje u tu istinu da se Bog brine o njemu“.
Sveto Pismo, takođe, kaže, ukoliko je neko porobljen – ili gordošću ili srebroljubljem – bilo kojom od ovih strasti, već tada demon ne mora da ga napada kakvom drugom strašću jer je i ova jedna dovoljna za njegovu pogibelj. Stoga svakako treba da nastojimo da se zaštitimo od te smrtonosne i dušegubne strasti, moleći Gospoda Boga da odagna od nas duh srebroljublja.
Ne treba se rešiti samo zlata, srebra i imanja, već i ovih stvari, osim neophodno potrebnih – odeće, obuće, kelije, posuda i pribora za ručni rad; i sve to da ne bude skupoceno, ukrašeno, lepog izgleda, već lišeno bilo četa što bi nam zadavalo brige i nespokoj, da ne bismo upali u mirske veze. Istinska pobeda nad srebroljubljem i stvarima uopšte sastoji se u tome da nije dovoljno samo da nemamo, već i da ne želimo nikakvo sabiranje. To nas privodi duševnoj čistoti.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *