NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU

 

PREDANJE O DUHOVNOM ŽIVOTU
 

 
DRUGI DEO
 
1. Kako da vodimo unutrašnju borbu protiv grešnih pomisli
 
Govoreći o borbi i pobedi nad osam glavnih strasnih pomisli, Sveti Nil uči da se rat sa lukavim pomislima vodi i pobeda u borbi osvaja, po rečima Otaca, na različit način, u zavisnosti od uzrasta i stepena duhovnog savršenstva onih koji se podvizavaju, naročito: molitvom protiv pomisli i oštrim suprotstavljanjem njima, da bi se, pretrpevši poniženje, i udaljile. Samo savršeni mogu da ponize, savladaju i odgone pomisli, veoma uspešno da se prepiru sa njima i da im se protive, a nemoćni treba da se mole protiv njih i da ih preobraćaju na dobre, kako uči Sveti Isak: U obraz dobrodetelji pretvarati strasti, ili, kako kaže Petar Damaskin: Neka misli budu spremne da učine dobro delo. Tako su govorili i drugi Oci. Stota, kada na nas navali bura pomisli i izgubimo sposobnost da u miru i unutarnjoj tišini izvršavamo molitvu, tada se treba moliti protiv samih pomisli i loše pretvarati u dobre. O to.me kako se treba moliti na neku pomisao i kako od zlih činiti dobre, saznaćemo iz Dela svetih.
Sveti Oci su rekli da ima osam glavnih strasnih pomisli, iz kojih se rađaju i mnoge druge: a) ugađanje stomaku, b) blud, v) srebroljublje, g) gnev, d) tuga, đ) unilost (čamotinja) e) sujeta, ž) gordost.
Kako su na prvo mesto svih pomisli Oci stavili ugađanje stomaku, i mi ćemo najpre govoriti o tome, da siromašni znanjem, ne promenimo redosled premudrih: činimo tako, sledeći reči Svetih Otaca.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *