NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
„Molitvom i postom“
 
Čime se leči strast stomakougađanja? Sveti oci savetuju da svakoj strasti treba suprotstaviti vrlinu. I demon stomakougađanja se ne izgoni osim molitvom i postom (Mt. 17,21). Post je velikavaspitna disciplina. Blažen je onaj koji je naviknut na duševno i telesno uzdržanje i koji revnosno poštuje crkvene postove i posne dane.
Ovde bih želeo da kažem nekoliko reči o smislu pravoslavnog posta. U današnje vreme mnogo je onih koji poste, međutim, dali ispravno to čine? U restoranima i kafićima se za vreme postova može videti specijalni posni meni. Televizijski i radio spikeri najavljuju početak posta. U prodaji imate različite kuvare posnih jela. Stoga, u čemu je onda suština posta?
Post nije dijeta. Sveti oci su post (naročito Veliki) nazivali prolećem duše. To je vreme kada se mi s posebnom pažnjom posvećujemo duši i unutrašnjem životu. Tad se prekidaju telesni odnosi među supružnicima i veselja. Do revolucije su se u vreme Velikog posta zatvarala pozorišta. Posni dani su i uvedeni da bismo mi ponekad, usporivši ludačku trku ništavnog zemaljskog života, mogli da pogledamo unutar sebe i svoje duše. Postom se pravoslavii hrišćani spremaju za sveto pričešće, a zatim i pričešćuju Svetim Tajnama.
Post je vreme pokajanja za grehe i revnosne borbe sa strastima. I u tome nam pomaže uzimanje posne, lakše, tj. niskokalorične hrane i uzdržavanje od zadovoljstava. Lakše je razmišljati o Bogu, moliti se i voditi duhovni život kada telo nije presito i opterepeno. „Stomakougodnik post naziva Bremenom plača, a onaj koji se uzdržava ni za vreme posta nije namršten“ – piše prepodobii Jefrem Sirin.[1] To je jedan od značaja posta. On nam pomaže da se usredsredimo na duhovni život. Drugi značaj posta ježrtva Bogu i vaspitanje svoje volje. Post nije novotarija, post je tradicija. Može se reći da je post prva zapovest koja je data čoveku. Kada je Gospod dao zapovest Adamu da može jesti od svih plodova iz rajskog vrta, osim sa drveta poznanja dobra i zla, On je utvrdio prvi post. Post je poslušanje Božijem ustrojstvu. Bogu nisu potrebne svespaljenice ni krvne žrtve; Njemu treba srce skrušeno i smireno (Ps 50, 19), tj. naše pokajanje, smirenje i poslušanje. Mi se od nečega (recimo od mesa, mleka, vina i nekih drugih proizvola) odričemo zbog poslušanja Njemu. Prinosimo na žrtvu naše uzdržanje i ograničenie svoje volje.
Još jedan značaj posta je u disciplinovanju volje i njenom podređivanju duhu. Mi postom trbuhu dajemo naznanje ko je gazdau kući! Onomčoveku koji nije naviknut da posti, i koji ne zna za disciplinu veoma je teško da obuzda strasti i da se bori sa njima. Hrišćanin je vojnik Hristov, a dobar vojnik se nalazi u stalnoj borbenoj pripravnosti, treningu i obuci, tj. u formi. U Crkvi nema ničeg slučajnog i besmislenog; oni koji ne čuvaju post i koji su prezasićeni, nikada ne osećaju pravi ukus hrane. Čak i praznična gozba za one koji ne poste postaje nešto sasvim obično, a za nas je čak i skromna trpeza nakon dugotrajnog posta – pravi praznik.
Post je veoma koristan i u životu supružnika. Oni supružnici koji su se navikli na uzdržanje za vreme postova, nikada se ne zasite svojih intimnih odnosa, nego suuvekželjni jedno drugog. I obrnuto, prezasićenje dovodi ili do uzajamnog hlađenja, ili do preterivanja i lukavstava u intimnom životu.
 


 
NAPOMENA:

  1. Dobrotolюbie. M., 2001. T. 2. S.380.
Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *