NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
„CARSTVO NEBESKO S NAPOROM SE OSVAJA“
 
Umesto zaključka
Put borbe sa strastima je trnovit, nije nimalo lak i mi često posustajemo, padamo, trpimo poraz; nekad nam se čini da nemamo više snage, ali opet ustajemo i nastavljamo da se borimo. Tako činimo jer je to jedini put hrišćanina: Niko ne može dva gospodara služiti; jer ili će jednoga mrziti, a drugogo ljubiti; ili će se jednoga držati, a drugogo prezirati (Mt. 6,24). Nemoguće je služiti Bogu i ostajati rob strasti.
Naravno, nijedan ozbiljan posao ne obavlja se lako i brzo. Ako podižemo hram, gradimo kuću, vaspitavamo dete, lečimo teško obolelog čoveka – uvek trebaju veliki napori. Carstvo nebesko s naporom se osvaja i podvižnici ga zadobijaju (Mt. 11, 12). Sticanje Carstva Nebeskog nemoguće je bez očišćenja sebe od grehova i strasti. U slovenskom prevoduJevanđelja (uvek, po mom mišljenju, preciznijem i slikovitijem) umesto glagola „osvajati“ upotrebljava se reč „prinuda“. I zaista, duhovni rad zahteva ne samo ulaganje napora, već i prisile, prinude i prevazilaženja sebe.
Čovek koji vodi borbu sa strastima i pobeđuje ih, dobija za to nagradu od Boga. Jednom su prepodobnog Serafima Sarovskog pitali: „Ko u našem manastiru stoji na prvom mestu pred Bogom?“ I prepodobii reče, da je to kuvar iz manastirske kuhinje, po poreklu – bivši vojnik. Starac reče još i ovo: Karakter tog kuvara je prirodno vatren. On je spreman u afektu da ubije čoveka, ali njegova neprestana borba unutar duše privlači veliko blagovoljenje Božije. Za tu njegovu borbu će mu se odozgo dati blagodatna sila Svetoga Duha, jer je neosporno Božije slovo, koje govori: „Onome koji pobijedi daću da sjedi sa mnom na prijestolu mome} kao i ja što pobijedih i sjedoh sa Ocem mojim na prijestolu njegovom“ (up. Otkr. 3, 21).

Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *