NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Glava XII
GORDOST – „LUCIFEROV GREH“
 
Nama, tj ljudima koji su odrasli u sovjetsko vreme, od malih nogu se usađivalo da je gordost glavna vrlina sovjetskog čoveka. Sećate se: „Čovek – kako to gordo zvuči“[1]; „Sovjetski narod imasvojuličnugordost, na buržuje gledamo s visine“[2].I zaista, u osnovi svakog bunta leži gordost. Gordost je satanin greh i prva strast koja se pojavila u svetu još pre stvaranja ljudi. I prvi revolucionar je bio satana.
Kada je bio sazdan svet anđela i Nebeska vojska, najveći i najmoćniji Anđeo – Denica, ne htede da bude u poslušanju i lubavi prema Bogu. Pogordio se svojom snagom i moći i poželeo da sam postane Bog. Pošto je Denica sa sobom povukao mnoge Anđele, na nebu je izbio rat. Arhanđel Mihailo i njegovi Anđeli su se borili sa satanom i pobedili tu opaku vojsku. Satana – Lucifer je pao kao munja s neba u preispodnju. I od tada je preispodnja, tj. ad – mesto gde obitavaju mračne sile, lišeno svetlosti i blagodati Božije.
Buntovnik-revolucionar ne može a da ne bude gord, jer je on nastavljač Luciferovog dela na zemlji.
Komunizam je kvazireligija koja, kao i svako drugo versko učenje, ima svoj „simvol vere“ i svoje zapovesti, svoje „moći“ „ikone“ barjake, tj. transparente ilitije, tj. demonstracije. Boljševici su hteli da stvore raj na zemlji, ali bez Boga i, naravno, svaka misao o smirenju se smatrala smešnom i besmislenom. Kakvo sad smirenje kad ćemo „Mi naš novi svet da sagradimo, gde će onaj koji nije bio ništa postati sve“[3].
Ipak Bog se ne da obmanjivati (Gal. 6,7) budući da je i sama istorija nad boljševicima iznela svoj sud. Raj bez Boga se nije ostvario i time su njihove gorde zamisli bile posramljene. Međutim, iako je komunizam pao, gordost se nije umanjila. Ona je samo poprimila druge oblike. Takođe, veoma je komplikovano razgovarati na temu smirenja sa savremenim čovekom. Pa i tržišno kapitalističko društvo, koje je usmereno na uspeh i napredovanje u karijeri, takođe je osnovano na gordosti.
Često imam priliku da na ispovesti na pitanje o grehu gordosti čujem sledeći odgovor: „Sve ostalo tu i tamo, ali nimalo nisam gorda“. Svetom Teofanu Zatvorniku piše jedna žena: „Pričala sam sa svojim duhovnikom i govorila sam različite pojedinosti o sebi. On mi je direktno rekao da sam gorda i sujetna. Odgovorila sam mu da uopšte nisam gorda, već ne mogu da trpim ponižavanja i ulagivanja“. I evo šta joj je na to rekao svetitelj: „Otpevali ste prekrasno. Ne dozvoljavajte im onda da vas vređaju, kako bi im dali do znanja da vas čovek golim prstom ne sme taći. Sad ću i ja da vam prebacim: šta će vam bolji dokaz da ste gordi od vašeg prekora? On zasigurno nije plod smirenja. I zbog čega vi želite da protivrečite takvoj osudi?…Bolje bi vam bilo da se umesto toga zapitate da zapravo u vama ne čuči ta krajnje loša pakost?“[4]
Dakle, šta je to gordost i u čemu se taj greh manifestuje? Vratićemo se opet svetom Ignatiju (Brjančaninovu): Gordost je: „Preziranje bližnjeg. Isticanje sebe iznad svih. Drskost. Pomračenьe i zadebljanost uma i srca. Njihova privezanost za zemaljsko. Hula. Bezverje. Nepokornost Zakonu Božijem i Crkvi. Poslušnost svojoj plotskoj volji. Čitanje jeretičkih, razvratnihi sujetnih knjiga. Neposlušnost vlastima. Zajedljivo ruganje. Zapostavljanje hristoobraznog smirenja i bezmolvija. Gubljenje prostote, ljubavi prema Bogu i bližnjem. Lažna filosofija. Jeres. Bezbožnost. Neprosvećenost. Smrt duše“.[5]
 


 
NAPOMENA:

  1. Maksim Gorki, drama „Na dnu“ (Prim.Prev.)
  2. Vladimir Majakovski, poslednja strofa pesme „Brodvej“ (Prim. Prev.)
  3. Internacionala. (Prim.Prev.)
  4. Svяtitelь Feofan Zatvornik. Pisьma k raznыm licam o raznыh pred- metah verы i žizni. M.; 1995. S. 301.
  5. Svяtitelь Ignatiй (Brяnčaninov). Polnoe sobranie tvoreniй. M., 2001.T. 1.S. 156.
Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *