NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Hlađenje
 
Jedna od osobina uninija jeste hlađenje. Hlađenje počinje, kao što govori sveti Teofan, zaboravlanjem: „Zaboravljaju se Božija dobročinstva, i Sam Bog, i sopstveno kroz Njega spasenьe. Opasno je biti bez Boga, jer mi tad ne pomišlamo ni na smrt – rečju, zatvara nam se čitav duhovni horizont“.[1] „Čuvajte se i požurite strah Božiji da obnovite i dušu da zagrejete“ – savetuje sveti Teofan[2]. „Ono (to jest hlađenje – Sveto Pismo) nastaje spontano… ali i od svojevoljnog rada… od spoljašnjih zabava, ispraznih razgovora, preterane sitosti, prekomernog sna… i dr.“[3]
Hlađenje koje je plod uninija i lenjosti, često je skopčano sa zaboravljanjem Božijih dobročinstava i gubitkom interesovanja za duhovni život. Neophodno je naučiti jedno – da vidimo Božije prisustvo u svakodnevnim dešavanjima i da Mu zahvaljujemo za one darove koje nam šalje. Onom čoveku koji je pao u uninije i postao duhovno hladan, koji se retko ispoveda i pričešćuje, priprema i pristupaйte Svetim Tajnama predstavljaju poteškoću. A takav čovek će se bez učešća u Tajnama, tj. bez blagodati Božije, tim pre sve dalje i dalje udaljavati od Boga, a hlađenje će postati još jače. Ukoliko nas muči uninije prvo što treba da učinimo jeste da, uz prethodnu pripremu, pristupimo detaljnoj ispovesti i pričešću. I da se potrudimo to da činimo što češće, čuvajući u sebi neprocenjivi duhovni dar.
Dobro se sećam kakav je entuzijazam bio nakon praznovanja 1000-godišnjice od Krštenja Rusije. Moji prijatelji (sveštenici) su krstili tad na hiljade dece i odraslih. Počeo je da se obnavl.a parohijski život. Početkom 90-tih godina se pojavilo mnogo crkvenih organizacija i pravoslavnih bratstava.
Mi smo na primeru saznali šta je crkveni život – da je on zajedničko delo, kao i to šta znači biti brat i sestra po veri. Vaskrsavali su hramovi i manastiri, koji su se momentalno punili ljudima, tj. narodom Božijim, spremnim da služi Hristu. Međutim, nakon perioda duhovnog entuzijazma usledio je period hlađenja, tj. stagnacije. I mnogi ljudi koji su krenuli u crkvu tada, nisu uspeli u njoj da se zadrže. Duhovni život se ne može držati samo na zanosu i plamenoj želji. Spasenje duše je naporan posao, koji potrebuje postojanost. Nakon entuzijazma može doći do stagnacije. Upravo tu nastupa zli duh uninija.
Ako nas je skolilo uninije i duhovna raslabljenost, treba najpre da primoramo sebe na vođenje duhovnog života, da ne napuštamo molitvu i da učestvujemo u crkvenim Tajnama. Onda: dačitamo duhovnu literaturu Sveto Pismo, da prosvećujemo svoje biće, prevazilazimo prizemnost i vidimo prst Božiji u svom životu. I naposletku: u prvom redu da teramo sebe na rad zbog koristi za druge. Drevni podvižnici su zapazili da se zli duhovi ne mogu čak ni približiti onome ko nikada ne biva dokon.
 


 
NAPOMENA:

  1. Svяtitelь Feofan Zatvornik. Sobranie pisem. Svяto-Vvedenskiй Pečerskiй monastыrь, 1994. Vыp. 1. S. 85.
  2. Tam že. Vыp. 4. S. 221.
  3. Tam že. Vыp. 6. S. 86.
Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *