NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Terapija rada
 
A sada nekoliko reči o obaveznom sredstvu borbe s tugom iuninijem. Prepodobii Amvrosije Optin- ski je govorio: „Dosada je ćerka lenjosti, a unuka uninija“. Lenjost, besposličenje, dosada, uninije i tuga su naj bliži rod. Oko dokonog i lenjivog čoveka se neprestano motaju zli dusi tuge. Za njih on predstavlja lak plen. Onaj čovek koji ima jasan cilj i koji voli da radi, retko tuguje. Ovde je potrebno posteleno primoravati sebe na bilo kakav rad. Onaj koji tuguje jednostavno je u obavezi da pokreće sebe na rad, budući da je u depresivnom stanju svaki posao već mali podvig. Kao recimo u ruskom fil- mu „Baron Minhauzen“ gde gradonačelnik govori: „Ja moram svako jutro u 9 sati da idem u gradsku upravu i ne kažem da je to podvig, ali, uopšte uzev, ima nečeg herojskog u tom činu“.
Većina ljudi koji su mi ispovedali greh tute i uninija, bila je bez posla. Veoma je dobro kada žalostan čovek nađe posao koji ga može zainteresovati. Međutim, ako takav posao ne postoji, treba prisiljavati sebe na bilo koji drugi jednostavan rad. Svaki sat (pa čak i minuta) moraju biti nečim ispunjeni, kako ne bi ostajalo mesta mračnim pomislima. Čovek ne može istovremeno da razmšplja o dve stvari, stoga treba zamenjivati negativno pozitivnim i misliti samo o dobrom.
Evo priče o jednom starcu i njegovom učeniku. Jednom prilikom začu starac zle duhe kako pevaju: „Teško nama s tim monasima: ne možemo se približiti ni starcu ni njegovom učeniku jer ovaj razrušava i sagrađuje, i nikad ga ne zatičemo besposlenog“. Starac bi u nedoumici šta to razrušava i sagrađuje njegov učenik, pa ode i upita ga. Učenik mu pokaza kamenje od kojeg najpre podiže zidove, pa ih onda opet ruši. „Radeći to, ja ne osećam uninije“. Starac shvati da mu se upravo zbog toga što nikad nije besposlen zli dusi ni ne mogu primaći i obodri učenika da nastavi tako činiti.
Pranje, spremanje i kućni poslovi su ono čime uvek možemo ispuniti vreme, naročito ako nismo zaposleni. Kažu: „Žena koja zapadne u stanje depresije i želi sebi da oduzme život, treba da uzme sapun i prakljaču…i pravac na pranje veša“. Ma koliko da je teško, treba sebe naterati na rad. Jednom sam pročitao ]oš jedan izvanredan savet: „Ako ste tužni, žalosni ili vam se čini da vas niko ne voli, pružite pomoć svom bližnjem i učinite dobro delo, po mogućnosti onome kome je još gore nego vama“. Na taj način mi jednim udarcem ubijamo dve muve, odvalačeći pažnju od tuge i osećajući da smo nekom potrebni, tj. da pomoć i saosećanje ne treba nama, nego bližnjem.

Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *