NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Ukus života
 
Sa gubljenjem vere kod depresivnog čoveka povezano je takođe i gubljenje interesovanja za život. Odjednom sve prestaje da ga raduje, ništa ne poštuje i na malo šta obraća pažnju. A upravo je život u svim njegovim manifestaciiama najvažniji Božiji dar čoveku i veli- ki je greh njega nepoštovati. Jer, gle, čovek će biti srećan tek onda kad sam to poželi, odnosno kad počne da se raduje životu. Radujte se svagda. Molite se bez pre- stanka.Nasvemuzahvaljujte… (l Fes5,16-18) -govori nam apostol Pavle. Doslovno zahvaljujte. Kroz zahval- nost Bogu mi se učimo da cenimo životne darove. A radost i sreću donosi samo ono, što se ceni. Jedan sveštenik je savetovao svojim duhovnim čedima da na kraju svakog dana zapišu negde oko 50 paragrafa: „Zbog čega treba da budem zahvalan Bogu“. Drugi pak sveštenik je došao za savet kod starca (protojereja) Nikolaja Gurajeva na ostrvo Zalita. Stigao je s nekakvom tugom i evo šta mu je otac Nikolaj, saslušavši ga, rekao: „Raduj se!“. Sveštenik je pomislio: čemu tu ima da se raduje? I otac Nikolaj je nastavio: „Raduj se što si rođen, raduj se što si kršten, raduj se što si pravo- slavie vere, raduj se što si dosad živ!“
Audima koji su zapali u tugu i onima koji su izgubili radost i ukus života treba savetovati da pažljivo pristupaju svakom danu. Ma šta radili, radite to s pažnjom i smislom. Trudite se da u svemu vidite nešto dobro i prijatno; naučite da se radujete čak i najmanjoj radosti. Apostol Pavle govori: Ako, dakle, jedete, ako li pijete, ako li što drugo činite, sve na slavu Božiju činite (1 Kor. 10, 31).
Zbog toga se mi molimo pre jela za „hleb nasušni“ i jedemo uz zahvalnost Tvorcu; dakle, ne jednostavno trpajući u sebe hranu, već uzimajući je s radošću, uz saznanje da je ona dar Božiji. A. I. Solženjicin opisuje kako jede zatvorenik logora posebne namene. S kakvim naročitim zadovoljstvom on to čini! A eto on jede bućkuriš, koji bi nama, verovatno, izazvao nagon za povraćanje. Po svemu sudeći, zatvoreniku je i ta hrana velika radost. On polako jede svoje sledovanie hleba, a zatim besprekorno čisti tanjir preostalim komadićem istog. Priseća se da ima još jedan komadić hleba za uveče, koji je zaradio i sakrio s velikim naporom negde ispod dušeka.
I zaista, čovek koji je siromašan i uskraćen za mnoga zadovoljstva, može da dobije od života mnogo više radosti nego onaj koji je obezbeđen svim zemaljskim dobrima.
Kad sam ja bio u bogosloviji, a potom i na Akademiji, bogoslovski uslovi života su bili u potpunosti kasarnski: internat, sobe za 20 i više ljudi, nastava, poslušanja, večernja zanimanja, večernja kontrola, pozivi za spavanje i za ustajanje. I tako je nekome bilo četiri, a nekome i osam godina (računajući i Akademiju). Sećam se, stalno mi se spavalo i jelo. Nisu me ni do, a ni posle bogoslovije toliko ispunjavale neke najprostije stvari: san, obroci, šetnje. Sećam se kako smo se pripremali za spavanje: bez žurbe najpre rastresaš jastuk, pa se onda ušuškavaš u ćebe i imaš osećaj kao da propadaš kroz krevet. A tek kad si dežurni u kuhinji! Do danas pamtim kako smo jednom nakon poslušanja nasuli u duboki tanjir kondenzovano mleko[1] i, umačući hleb, to jeli.
Onaj čovek ko]i želi da se oslobodi tuge, treba da nauči da vidi smisao i radost u svakom danu, satu i munuti života. Ako idemo u šetnju, trudimo se da na sve obratimo pažnju, da što više vidimo, da porazgovaramo sa nekim – potrudimo se da vidimo u njoj ono dobro i da netto naučimo. Ako čitamo knjigu, ne treba mehanički da „gutamo stranice“ već da o pročitanom razmišljamo, pravimo beleške i analiziramo. Na taj način će naš život početi da se osmišljava i da dobija punoću Veoma je dobro ukoliko nas stvarno zanima posao koji radimo, tj. ukoliko nam odgovara i pričinjava zadovoljstvo. Međutim, ako nema takvog, onda nam bilo koji drugi posao, pa i onaj najprimitivniji (kao što je, na primer, čišćenje, pranje suđa i sl.) može pričiniti radost i zadovoljstvo, ako ga sagledamo s pozitivne strane, i to naročito onda kad je urađen dobro i savesno.
 


 
NAPOMENA:

  1. sguщёnka – rusko slatko mleko, uglavnom sa šećerom.
Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *