NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Položi svoja nadanja na Boga
 
Zbog čega su strasti tuge, brige i uznemirenosti toliko rasprostranjene u današnjem svetu? Zbog slabljenja vere. Zapad naglo gubi veru, a Evropa je već proglasila sebe posthrišćanskom. I u našoj zemli, na žalost, već nema tog elana i priticanja ludi u hramove, kao što je bilo 90-tih godina 20. veka – počeo je period hlađenja. Velika većina ludi ipak sebe naziva verujućim, ali u šta oni veruju? U godinu Koze, Pevca, Svinje, astrologiju i drugi okultizam. Kad čovek nema pravu veru u Boga, da ni dlaka s glave vaše neće propasti (Lk. 21,18) bez vole Božije, onda se u njegovo srce uselavaju briga i uznemirenost, a to je početak depresije. On se počinje svega bojati i misliti: „Šta će se sa mnom do- goditi sutra; a šta ako se odjednom razbolim… a od penzije danas ne možeš živeti… a šta ako me iznenada ubiju… gle kakve užase prikazuju na televiziji… šta ako ostanem bez posla i umrem od gladi, a tu je još i ekonomska kriza…“ Zbog straha i brige ludi se plaše da veruju jedni drugima, da sklapaju brakove i rađaju decu. Verujući čovek dobro zna, ako zaželi da ima mno- go dece, da ih Gospod nikad neće ostaviti gladne i ne- odevene. Ako pomažeš drugima, nikad nećeš ostati bez kore hleba – to je zakon duhovnog života. Još je jedna manifestacija bezverja – gubljenje smisla u životu, a, gle, baš to leži u osnovi depresije: nema smisla žive- ti, život je priveden kraju, ja nikome nisam potreban itd.
Hrišćanin uvek ima smisao u životu. Taj smisao je u ljubavi prema Bogu i bližnjem. On, kao verujući čovek, zna i veruje da ga Bog nikad neće ostaviti kao i to da, kad je s Njim, nije jedan na jedan s nevoljom. Kao u pesmi jednog poznatog muzičara: „S Bogom je sigurnije živeti, s Bogom je lako umirati“. Za malovernog savremenog čoveka je i život strašan, a da ne govorimo onda o smrti! Na taj način, izlaženje na kraj s tugom, tj. depresijom, moguće je samo ako nade položimo na Gospoda, poverivši mu svoje žalosti i probleme i zamolivši Ga za pomoć i podršku. Našu brigu za budućnost, sadašnjost, decu (za njih se takođe veoma brinemo) treba položiti na Boga: Prenesi na Gospoda brigu svoju, i On he te prehraniti (Ps. 54,23).

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *