NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Borba sa pohlepom
 
Kako se boriti sa strašću srebroljublja? Treba negovati u sebi međusobno suprotstavljene vrline, kao što su na primer:
• milosrđe prema ubogim i onim kojim je potrebna pomoć;
• briga o sticanu duhovnih darova, a ne o zemaljskim dobrima;
• razmišljanje o duhovnim, a ne o zemaljskim, sitničarskim pitanjima.
Vrlina ne dolazi sama; čovek koji je naklonjen srebroljublju, škrtosti i tvrdičluku treba da prisiljava sam sebe na milosrđe i da bogatstvo koristi na korist svoje duše. Na primer, kada dajemo milostinju, ne treba da je dajemo na sledeći način: „Evo Bože Tebi, to što nama ne vredi“ već tako, da to darivanje bude zaista žrtva, praćena unutrašnjom borbom sa škrtošću i vezanošću za materijalno. Tek će tada to biti prava milostinja, a ne formalnost. Aponekad se događa da smo ubogom dali neku sitnicu, koja prosto isteže naš džep, i još čekamo da nam se na tome zahvali. Ko škrto sije, škrto će i žnjeti, a ko sa blagoslovima sije, sa blagoslovima će i žnjeti (2 Kor. 9, 6).
Primoravanjem sebe da delimo, dajemo, pomažemo drugima, možemo se izbaviti od srebroljublja i tvrdičluka. Tad ćemo shvatiti da je blaženije davati nego primatы (Dap. 20,35); da, razdelujući, možemo steći veću radost i zadovoljstvo, nego sabirajući dragocenosti, koje i nama samima ponekad donose malo koristi.
Mnogi se pitaju kome treba davati milostinju, pošto se neretko dovodi u sumnju poštenje prosjaka, recimo, da li će on našu pomoć upotrebiti u dobre evrhe ? Ovde su mišljenja svetih otaca podeljena. Jedni sumišljenja da milostinju treba davati svim prosjacima, jer Gospod Sam zna da li on prosi iskreno ili je varalica, i ako mu budemo udeljivali kao Samome Hristu, tu neće biti nikakvog greha. Drugi govore da milostinju treba davati uz veliko rasuđivanje. Ja mislim da je istina negde na sredniй. Naravno, u bilo kom slučaju mi nećemo pogrešiti, čak i ako damo nepoštenom čoveku „Profesionalnih“ prosjaka je bilo u svim vekovima, i u vreme Spasitelja takođe. I ipak su im i Gospod i apostoli delili milostinju. Međutim, ako nemamo poverenja u čoveka, možemo mu udeliti manju sumu, a veću pomoć ukazati onima kojima je ona zaista potrebna. U našoj okolini je toliko tuge, među našim poznanicima i rođacima sigurno postoje takvi ludi. Dobar savet pruža žitije svetog pravednog Filareta Milostivog. Taj svetitelj se proslavio svojom ljubavlju prema prosjacima i milosrđem. Imao je tri sanduka zasebno napunjena zlatnim, srebrnim i bakarnim kovanicama. Iz prvog su dobijali milostinju puki siromasi, iz drugog – oni koji su ostali bez sredstava, a iz trećeg – oni koji su licemerno izmamljivali novac.

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *