NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Srebroljublje i drugi gresi
 
Pohlepa, tj. služenje zlatnom teletu, rađa mnoge poroke. Ubistvo, otimačina, prevara – sve to često leži u osnovi velikog bogatstva. Zaraditi bogatu imovinu poštenim radom nije jednostavno. Čovek koji je opsednut srebroljubljem, zbog novca je spreman ako ne na sve, a ono na mnogo toga.
Čudimo se gde su nestali dobri, lepi i majstorski odrađeni filmovi i tv emisije, zašto je danas tako malo darovitihpisaca, kojiuljudimaprovocirajuplemenita osećanja? Zbog čega nas s ekrana obasipa neprekidna reka seksa, nasilja, agresije i necenzurisanih psovki? Jedan od glavnih razloga je što je umetnost postala komercijalna. Filmska produkcija, izdavačka preduzeća, tv kanali žele da povrate svoje investicije uz veliki profit. Zbog toga njihova produkcija mora odgovarati masovnom auditorijumu i izazvati interesovanje. Ako su u film uložili dva miliona dolara – treba povratiti ne manje od tri. Veoma je teško napuniti sale ako pokazuješ zaista dobar film. Redak izuzetak je postao film „Ostrvo“ P. Lungina, koji govori o pokajanju i obnovi duše i neki drugi filmovi.
U Starom Rimu je masa vikala: „Hleba i igara!“. Kakve su tad bile zabave? Pozorište koje je veličalo razvrat, surove krvave borbe gladijatora i mučenja hrišćana u areni Koloseja. Kao u stara vremena, tako su i danas omiljene jedne te iste narodne zabave.
Na gospodarima ljudskih misli – piscima, novinarima, filmskim režiserima leži velika odgovornost… „Kako će reč naša odjeknuti“ jer njihova dela postaju vlasništvo miliona ljudi. I ako neki daroviti čovek pravi svoje delo radi srebroljublja i sujete, a duša mu je ispunjena nečistotom, on je u stanju da sablazni većinuludi. Što je još gore, ako je on zaista talentovan, rušilačko dejstvo se nastavlja i posle njegove smrti.
Kod I. A. Krilova imamo jednu ne toliko poznatu, ali veoma poučnu basnu. Njen siže je sledeći. Posle smrti dospevaju u ad dva čoveka, Razboйnik i Pisac. Prvi je, jasna stvar, pljačkao ljude, a drugi je – Razlivao u dvojim delima otrov. Ulivao bezverje i usađivao razvrat. I eto, ispod kazana u kom je sedeo Razbojnik bila je raspaljena velika vatra, a ispod Pisca je jedva gorela. Prošli su vekovi, i ispod Razbojnika se vatra davno ugasila, a ispod Pisca je bivala sve jača i jača“. Pozivajući u pomoć gospodare ada, Pisac im se upitno obrati: „Otkud takva nepravda?“ I evo kakav je odgovor usledio:
On je štetan bio,
Dok je živeo;
A ti… Već odavno su istrulile tvoje kosti,
A sunce nijedanput neće izaći,
Da ne bi osvetlilo nove nevolje tvoje.
Tvoja dela od otrova ne samo da ne slabe,
Nego, razlivajući se, iz veka u vek postaju svirepija.
I dalje je prikazana slika rušilačkog delovanja Piščevih knjiga: mladića, koji su se pobunili protiv braka, pretpostavljenih, vlasti“ i oni koji su upali u bezverje, čitava zemlja, koja je dovedena do propasti metežima i razdorima pod uticajem njegovih dela itd. A koliko će se tek još roditi Zla na svetu od tvojih knjiga!
Danas se dosta rasprostranio još jedan porok, prouzrokovan srebroljubljem – kockanje. Lэudi u kockarnicama i na automatima gube svu svoju imovinu, što ih dovodi do propadanja, a ponekad i do samoubistva. Kockarom upravljaju dve strasti: pohlepa i zanos, strasna žeđ za rizikom i jakim emocijama. I druga, koja po pravilu (budući da se ne može na vreme zaustaviti) uzima prevagu, pa čovek upada u potpunu zavisnost od nje.
Sasvim je ispravno utvrđeno da kockanje, tj. strast prema hazardnim igrama, predstavlja istu zavisnost, kao što je zavisnost od narkotika i alkohola, i da se veoma teško podvrgava lečenju.
U savremenom svetu možemo videti puno primera ljudskog srebroljublja naročito krupnih razmera. Jedan od tih primera je i moskovska izgradnja. Pre nekoliko godina moskovske vlasti su saopštile da će sve stare petospratnice biti porušene do 2010. godine, a da će na njihovim mestima biti podignute velike komforne građevine. Izgradnja je počela. Posebno burno su se odvijali radovi u našem rejonu Izmaйlovo, jer je taj deo perspektivan i bogat zelenilom – nalazi se u blizini parka. Rušene su trospratne i petospratne, a na njihovim mestima podizane su zgrade od 18 i 30 spratova. Ali, po svoj prilici, niko nije ni pomislio na to da rejon jednostavno nije proračunat za tako veliko naseljavanje. Broj poliklinika, škola, vrtića, linija gradskog saobraćaja i el. ostaje pređašnji. Sva dvorišta i sve ulice uz novogradnju su postale prepune automobila. Na ulicama su celom dužinom zgrada parkirani u dva reda automobili, među kojima se nalazi uski prolaz gde se oni redom mimoilaze. Zastoji, kolaps u saobraćaju, u metro ne možeš ni da uđeš, nadzemni transport je prepun – i to je samo jedna strana problema. Život u neboderima od 30 spratova nije nimalo bezopasan. A šta ako je požar na tridesetom spratu? Prema mišljenju stručnjaka, gašenje požara u mnogospratnim zgradama je veoma problematično. Stambeno pitanje, koje je „pokvarilo Moskovljane“ naravno nije bilo rešeno. U novogradnju preseljavaju žitelje porušenih zgrada i samo mali procenat stanova dobiju oni koji čekaju svoj red. Ostali deo stambenog fonda se prodaje po ceni od nekoliko hiljada dolara po kvadratnom metru. UЪudi godinama čekaju svoj red za stan i žive u nepodnošljivim uslovima, a Moskva se prenaseljava. U čemu je problem? U srebroljublju. U Moskvi su nekretnine unosan posao, tj. sinonim za milijarde dolara. Život u prestonici je zbog večitih zastoja, prenaseljenosti i loše ekologije postao nemoguć. A krivac za sve je – ljudsko srebroljublje.

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *