NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Čuvajte srce svoje od bezosećajnosti
 
Velika većina ljudi ni izdaleka nije bogata. Ukoliko bi se jevanđelske parabole odnosile samo na bogate, oni ne bi ni bili zapisani u Jevanđelju, jer se u pričama Gospod obraća svim ljudima, samim tim i nama.
Življenje samo za zemaljske interese, kao i zaboravljanje na smrt i na bližnje, ne odnosi se striktno na one koji imaju veliko bogatstvo. Ali bogat i lagodan život tome bolje pogoduje. Kad čovek ima skromne prihode, on može prestati da pomaže onim koji oskudevaju, pravdajući se time da treba hraniti porodicu, upravo, kako veli, s to malo. Danas, kada svi oko nas pričaju o ekonomskoj krizi, mnoge hvata strah i briga za idući dan. I veoma je važno da sačuvamo srce svoje od bezosećajnosti bogataša iz priče. Da se sećamo svih onihLazara, kojima je još teže nego nama. Milosrdnog i darežljivog Gospod nikad neće ostaviti bez hrane. U duhovnom životu postoji takav jedan izvanredan princip, sličaй zakonu: ruka onog koji daje ne oskudeva. Onog čoveka koji pomaže drugima, Gospod stalno nagrađuje viškom, čak i u ovozemaljskom životu. Ali za to, naravno, treba imati veru i odlučnost.
Bio sam mlad i ostareh, i ne videh pravednika ostavljena, ni dece njegove da prose hleba. Svaki dan poklanja i daje u zajam, i na potomstvu je njegov blagoslov – govori psalmopojac David (Ps. 36, 25-26). Naravno, ovde se ne obećava nikakvo veliko bogatstvo i blagostanje, ali je jedno jasno: milostiv čovek neće ostati bez sredstava za ishranu i onog što je neophodno.
Ako supružnici žele da imaju mnogo dece (to jest prave svoj izbor na stranu duhovnog bogatstva), njih takođe Bog nikad neće ostaviti bez Svoje pomoći. Postoji takva poslovica: “ Ako je Bog dao dete, onda će dati i za dete“. Pričao mi je otac koji je imao mnogo dece, ne samo da se blagostanje u njihovoj porodici sa svakim sledećim čedom nije umanjivalo, nego je i raslo. Bog šalje mnogodetnima na najrazličitije načine. U Jevanđelju je rečeno: ne brinite se, dakle, govoreći: šta ćemo jesti, ili šta ćemo piti, ili čime ćemo se odjenuti? Jer sve ovo neznabošci ištu; a zna i Otac vaš nebeski da vama treba sve ovo. Nego ištite najprije Carstvo Božije i pravdu njegovu, i ovo he vam se sve dodati (Mt. 6, 31-33). Mnogodetni hrišćani ne ištu komforan, isprazan život, već upravo Carstvo Božije; oni ne žive zbog sebe, već za decu, podižu ih i vaspitavaju, ne žaleći ni vreme ni snagu i zbog toga im se sve ostalo „pridodaje“.
Nama se danas stalno ubacuje u glavu da je za novac moguće sve kupiti. Bez novca, ti si niko i ništa. A ako si bogat, tvoje mogućnosti su ograničene jedino visinom bankovnog računa. Međutim, čak će i najprimitivnijem i najprizemnijem čoveku biti jasno: novcem nikako ne možeš sve da kupiš; njime je nemoguće kupiti ljubav, prijateljstvo, vernost, talenat, dobro ime i zdravlje.
A da li je moguće bez toga biti srećan? Sreća je nematerijalna, ona ne zavisi od blagostanja. Onog ko je srećan u porodičnom životu svi vole; i najsiromašniji čovek koji voli je neuporedivo srećniji od bilo kog bogataša. U Jevanđelju je direktno rečeno: jer niko ne živi od imovine svoje (Lk. 12,15). Često velika imovina donosi velike brige i jade. Ponekad sam u situaciji da razgovaram sa ženama novokomponovanih bogataša i kako mi ih samo bude žao. Još uvek mlade žene, s fakultetom, sve svoje slobodno vreme troše nauređivanje kuće, beskonačna proevropska renoviranja, na rasprave sa graditeljima; sve njihove misli su okupirane time, kakav nameštaj kupiti, kako ga rasporediti, gde zakačiti slike i el. Velika imovina zahteva stalnu brigu. I na to odlaze najbolje godine života. A koliko tek sredstava i snage treba za obezbeđenje bogatstva! Veliko bogatstvo je priča za sebe; ono ne raduje toliko, koliko porobljava.

Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *