NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Neka vam je Bog na pomoći!
 
Bitka s raspaljivanjem ploti je prirodna stvar i ne treba je se bojati. Svaki čovek oseća u svom telu određene čulne osete. Međutim, te osete treba držati pod kontrolom. Naše hormone i prirodu treba uvek da držimo na kratkom povodcu i čvrstoj ogrlici, inače će taj pas da se istrgne i da ujede nas.
Ako mi želimo da se borimo sa požudom ploti i molimo Boga za pomoć, Gospod će nam sigurno pomoći. A ako ne bude borbe s telom, neće biti ni nagrade za podvig.
Neki prezviter Konon često je obavljao Svetu Tajnu krštenja. Svaki put kad bi morao da pomaže svetim jelejem i krsti žene, on je padao u veliko smućenje, pa je čak iz tog razloga hteo da napusti i manastir. Tad mu se javio sveti Jovan Krstitelj i rekao: „Budi hrabar i trpi i ja ću te izbaviti od tog iskušenja“. Jednom prilikom je kod njega došla neka Persijanka. Ona je bila toliko lepa, da je prezviter bio u nedoumici da li da je pomaže jelejem. Čekala je dva dana. Međutim, prezviter Konon, uzevši mantiju, otstupi od nje i reče: „Ja se ovde više ne mogu zadržavati“. Ali, utom mu se javi Jovan Preteča i reče: „Vrati se u manastir i izbaviću te od iskušenja“. Konon mu gnevno odgovori: „Budi uveren da se ne vraćam ni po koju cenu. Nije OBO prvi put da mi to obećavaš, ajošnisiispunio obećanje“. Tada sveti Jovan razotkri njegovu odeću i triput ga oseni krenim znakom. „Poveruj mi, Konone – reče mu Krstitelj – ja sam želeo da ti dobiješ nagradu za tu bitku, ali pošto ti nisi to zaželeo, ja ću te izbaviti. Međutim, time se ujedno lišavaš nagrade za podvig“. Vrativši se u manastir, prezviter je kretio Persijanku, ne primetivši da je ona žena. Nakon toga je do same smrti obavljao krštenja, bez ikakvog nečistog uzbuđenja ploti.
Kao zaključak, setimo se kakvim se sredstvima vodi borba s bludnom strašću. Ne poredi se bez razloga telesna požuda s ognjem. Sveti oci jednoglasno govore, da joj ne treba davati nikakvu hranu (gorivo) kroz prezasićenost ploti, vida, sluha i putem drugih čula. Tad će s njom biti lako izaći na kraj. Iznenada razbuktali plamen je lakše ugasiti, ali ako prođe nekoliko minuta, buknuće čitava kuća. Ko je makar i jedanput video požar, zna kako je neukrotiva vatrena stihija.

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *