NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Teško svetu od sablazni
 
Mnogo toga u našem životu zavisi od odnosa prema ovom ili onom problemu. Čak se i prema očiglednom iskušenju može odnositi potpuno neutralno, ali ako se sa namerom pripremaš da u sebi podgrejavaš strast, onda je dovoljan i mali podsticaj da se strasti puste s lanca.
U današnje vreme mediji i savremena literatura, umetnost, čak i obrazovanie, trude se da nam ubace misao da je greh norma, i da je crno – belo. Naročito se promoviše greh bluda: seksualni život je neophodan svima bez izuzetka (u raznim oblicima), bez toga je jednostavno nezamisliv život: nikad nećeš imati sreće, zdravlja, uopšte ništa. Sve se izopačilo. Greh i perverznost više nisu ono od čega se treba čuvati, nego ono bez čega je nemoguće živeti. Izvor je takođe poznat. Nudi nam se strašna laž, a „otac laži“ je, kao što je poznato, đavo.
Da li je moguće živeti u tom strašnom svetu razvrata i greha i sačuvati čistotu?
Jevanđelje, tj. Novi Zavet, gde se blud naziva smrtnim grehom, nije napisano samo za ljude 1. veka. Ono je napisano za sva vremena, pa tako i za nas, hrišćane 21. stoleća. Gde su živeli prvi hrišćani? U Rimskoj imperiji. A Rim je bio dostigao takav stepeй raskalašnosti, razvrata i polnih perverzija, do kojih naša zemlja još uvek, slava Bogu, nije došla. I hrišćani su ipak mogli da sačuvaju sebe i svoje porodice od navale nečistote. Hrišćanstvo je, bez obzira na gonjenja, uspelo da izmeni ovaj svet. Imperija je početkom 4. veka postala hrišćanska.
Čak i kad ne bismo govorili o Bremenima prvih hrišćana, već o bliskoj prošlosti, pre nekih 20 godina, ono što današnja omladina smatra smešnim, besmislenim i zastarelim, bilo ]e norma. Obavezno stvaranje porodice je bilo takođe norma. Većina devojaka je čuvala svoju devstvenost do braka. Zajednički život u vanbračnoj vezi društvo je podvrgavalo osudi i bilo je krajnje retka pojava. Porodična tradicija nije bila zamrla čak ni u sovjetsko, bezbožno vreme. Svaki normalan čovek pre ili kasnije shvati, da je put razuzdanosti, anarhije i rušenja porodice – put u sunovrat. I Amerika se, iznurena plodovima „seksualne revolucije“, vratila moralnim i porodičnim vrednostima. Od 1996. godine u SAD je uveden program pod nazivom „obuka uzdržanja“. Za njegovu realizaciju izdvaja se po 50 miliona dolara godišnje. Zadatak tog programa je suprotstaviti se polnoj razuzdanosti, abortusima, vanbračnoj trudnoći, propagirajući uzdržanje i objašnjavajući adolescentima, da oni time ne nanose štetu organizmu.
U našoj zemlji se, nažalost, narazne načine pokušava nametnuti mišljenje, da je uzdržanje štetno: „Ako poseduješ organe, onda oni moraju po svaku cenu da rade. Ako imaš žele, onda ih moraš zadovoljiti“. Zbog toga smo mi i prestigli sve po broju abortusa i ostavljene dece.
Polni organi su nam dati za reprodukciju, tj. za stvaranje potomstva i svi živi organizmi ih za to i koriste. Njihovo mirovanje ne može dovesti do gubitka zdravlja. Žena može da rodi za života jedno dete, a može da ne rodi nijedno, ali, to naravno ne znači da će se zbog toga razboleti. U ludskom organizmu postoje mehanizmi samoregulacije. Sve zavisi od nagdeg odnosa prema problemu uzdržanja. Ako čovek sam sebe ubedi da ne može da živi bez polnih odnosa, onda će mu i biti teško da se uzdržava. A onaj koji obitava u uzdržanju i koji sebe štiti od iskušenja, uspeće to da ponese.
Evo šta o uzdržanju kaže pravoslavii porodični psiholog Irina Anatoljevna Rahimova: „Velika je zabluda da je uzdržanje štetno. Smatra se, da svako (u tom smislu i vanbračno) treba da ima redovne polne odnose i da zadovoljava svoje potrebe, jer se, kako vele, bez toga javljaju bolesti, neuroze i psihička rastrojstva.“ To je zamka. Sve neuroze i psihička rastrojstva su u čovekovoj glavi, u onome što je on sam sebi nametnuo. U teoriji sublimacije jeste veliki deo istine. Ukoliko se čovek ne udubljuj e u telesno-polna pitanja i živi u uzdržanju, on može da iskoristi neutrošenu energiju za realizaciju sebe u stvaralaštvu, radu, naučnoj delatnosti i u drugim sferama“.
U braku se takođe mora znati za uzdržanje, jer postoje postovi, vreme trudnoće i bolesti. Kod mnogih profesija podrazumeva dugotrajne službene puteve. Toga je uvek bilo i supruge su nekako trpele, smiravale se. Mnoge blagočestive mnogodetne majke nisu ni za vreme trudnoće, ni za vreme dojenja (a to je više od dve godine) telesno opštile s mužem. A danas poneki lekari savetuju lečenje određenih bolesti (naročito prostatitis) pomoću povremenih odnosa. Na primer, neoženjenom čoveku savetuju da nađe ljubavnicu, da bi se „malo oporavio“. I šta tu da se kaže? Prostatitis nije nova boleet. Međutim, u današnje vreme su nemoral i razuzdanost zahvatili sve slojeve društva i staleže. U tom smislu i lekare. Nikakav greh ne može da leži u osnovi lečenja. Greh ne gradi, već razgrađuje.
Nesavesni lekari ponekad daju zaista besmislene savete. Jedan čovek je izgubio svog sina jedinca posle teške bolesti i to mu je na rukama izdahnuo. Teško je podnosio svoju tugu, tim pre što njegova žena više nije mogla da rađa. Ležao je u bolnici, gde se konsultovao se sa psihijatrima i psihoterapeutima, i evo šta su mu oni predložili: „A ti sebi nađi lubavnicu pa neka ti ona rodi dete, ili se razvedi od žene i oženi se nekom mlađom, i dobićeš decu“. Da, uistinu: „Užasan vek i užasna erca!“

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *