NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Da lije pušenje cigareta greh?
 
Kao zaključak ove teme želeo bih da kažem nekoliko reči o drugoj zavisnosti – pušenju. Pušenje, na žalost, mali broj ljudi smatra opasnom i grešnom navikom. „Pijanstvo i narkomanija su druga priča, a pušenje je sitnica“. U obaveze sveštenika ulaze kako pouke i pričešćivanje onih koji su na samrti, tako i opevanje upokojenihuhramu. Dakle, voleo bih da su oni ljudi, koji se tako lakomisleno odnose prema pušenju, makar jedanput porazgovarali sa nesrećnima, koji su umrli odraka grla, pluća ili jetre, izazvanim zavisnošću od duvana. A koliko su tek godina života takvi bolesnici sami sebi oduzeli? To sam Gospod zna.
Jedna starija gospođa, parohijanka našeg hrama, nije izdržala da ne zapali, pre nego što je došla na ranu liturgiju. Za nju je to bilo neizdržljivo. Uzimajući u obzir njenu boleet bio sam prinuđen da joj dopustim da priđe svetom pričešću. Ubrzo je umrla od raka grla. Međutim, čak i ako pušač može da izdrži da ne zapali do liturgije, kako je moguće da odmah nakon pričešća posegne za otrovnim dimom?
Kad razgovaraš sa strastvenim pušačem, s mukom podnosiš zastareli miris iz usta, koji često svedoči o njegovoj bolesti. U nekim zemljama vlasti su veoma zabrinute za zdravlje građana. Stalno rastu cene cigareta, zabranjuje se njihova reklama i na kutijama se popisuju bolesti, koje neminovno prouzrokuje duvan. UAustraliji je na kutijama od cigara predstavlen izgled obolelih organa, koji je posledica pušenja: na primer, pluća, crna od duvanskog nikotina, i sl. Sve ove užase ja delim sa vama ne da bih nekog uvredio, nego da bih one koji veruju da je s cigaretama moguć savez, naveo na razmišljanje da prestanu da se zanose.
Svaka strast je veoma snažna i okupira kako telo, tako i dušu i razum čovekov. Pričali su mi mnogi ljudi, koji su dosta davno ostavili pušenje, da često vide u snu kako s uživanjem uvlače dim cigarete. Eto koliko je dubok trag ostavio taj porok u njihovoj duši.

Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *