NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavna psihologija » PRAVOSLAVLJE I NEUROZA – DUHOVNI UZROCI NEUROZE I PRAVOSLAVNI NAČIN LEČENJA

PRAVOSLAVLJE I NEUROZA – DUHOVNI UZROCI NEUROZE I PRAVOSLAVNI NAČIN LEČENJA

 

PRAVOSLAVLJE I NEUROZA
Duhovni uzroci neuroze i pravoslavni način lečenja

 

 
Nesanica
 
Većina pacijenata obolelih od neurotskih poremećaja, koja nam se obraća za pomoć, žali se na nesanicu. San je osetljivi moralni barometar. On se menja (poboljšava, pogoršava) u zavisnosti od našeg duhovnog i duševnog stanja. Iz iskustva je poznato da kada iz bilo kog razloga uskratiš sebi čitanje molitava pred spavanje uskratićeš sebi i dubok san. Loše se spava i posle loših razgovora, učinjenih grehova koji muče dušu.
Dobar, okrepljujući san je dar od Gospoda. Pacijentima, kojima je srce otvoreno za prihvatanje vere, mi ponavljamo dobro poznate istine: treba se moliti ujutru i uveče, zakrstiti pred spavanje i sobu i postelju, piti osvećenu vodu i kropiti kuću osvećenom vodom, čitati Jevanđelje, prizivati u pomoć Svetitelje i Anđelačuvara, pozvati sveštenika u kuću da je osvešta (ukoliko nije osveštana). A najvažnije od svega toga je ispovedati se i pričešćivati se redovno Svetim Hristovim Tajnama.
Mnogi ljudi koji sa verom i nadom na Gospoda pokušavaju tako da postupe osećaju mir u duši i u celini se znatno bolje osećaju.
Možemo dati i neke psihološke savete, kao što su: dozvolite sebi da spavate, ne opterećujte se mislima o snu i o tome kako bi uskoro trebalo da zaspite. Često čovek ne pati toliko od nesanice, koliko od drame koju je sam napravio u vezi sa njom.
Kasni su večernji sati… vreme za lagane poslove i razgovore u miru. Prošetajte pred spavanje. Odrecite se obilne večere. Provetrite sobu u kojoj spavate. Pred spavanje popijte 1/2 čaše tople vode i pojedite kašičicu meda. Istuširajte se toplom vodom ili podržite bar noge u toploj vodi.
Još jedan savet protiv nesanice: dve kafene kašičice ploda hmelja sipati u čašu provrele vode i ostaviti da odstoji 4 sata, procediti i popiti čašu pred spavanje. Mogu se namazati i kapci uljem od lavande. Takođe je dobro pred spavanje pojesti (posisati) 35 kapi ulja od lavande na kocki šećera. Korisno je i na uzglavlju kreveta prikačiti laneni džakčić sa osušenim korenjem valeriane. Primećeno je da posteljina tamnijih boja doprinosi umirenju nervnog sistema.
Tablete za spavanje treba uzimati samo kada ih lekar prepiše. Umirujući napitci i čajevi se mogu pripremati samostalno. U apotekama se prodaju kombinovani sedativi, koji mogu da se koriste radi umirenja i poboljšanja sna. Nije na odmet posavetovati se i sa lekarom.

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *