PRAVOSLAVLJE I NEUROZA – DUHOVNI UZROCI NEUROZE I PRAVOSLAVNI NAČIN LEČENJA

 

PRAVOSLAVLJE I NEUROZA
Duhovni uzroci neuroze i pravoslavni način lečenja

 

 
Racionalizacija
 
Jedna od delotvornih metoda je racionalizacija. Pre svega se treba umiriti, pomoliti se. Zatim treba uzeti prazan list papira, hemijsku olovku i pažljivo, trezveno proanalizirati komplikovanu ili konfliktnu situaciju do koje je došlo, posebno ispisati glavne uzroke sukoba i moguće puteve njegovog razrešenja, sabrati sve „za“ i „protiv“, razmotriti potrebe i probleme svih učesnika nesporazuma do koga je došlo, pronaći ispravne zaključke u korist trpljenja, samokontrole, smirenja.
Usput se mogu razmotriti neke okolnosti koje ranije nisu primećene, bitne psihološke nijanse. Završna faza racionalizacije bi bila prihvatanje određenog rešenja, s obzirom da što duže postoji dvojni neodređeni odnos prema sukobu, tim ga je teže razrešiti, a znači i vaspostaviti duševnu ravnotežu. Neprijatelj našega spasenja se uvek trudi da nam oduzme duševni mir, da nas zbuni, navede na uninije (očajanje). Ovo treba imati na umu i biti trezven.

2 komentar(a)

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Gospode, Bože moj. Udostoj me da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gde je mržnja sejem ljubav, gde je vređanje – praštanje, gde je razdor – slogu, gde je laž – istinu, gde je sumnja – veru, gde je očajanje – nadu, gde je tama – svetlost, gde je žalost – radost.
  Gospode, Bože moj, udostoj me da ja druge tešim, a ne da mene teše, da ja druge razumem, a ne da mene razumeju, da ja druge volim, a ne da mene vole. Jer onaj koji daje – prima, ko zaboravlja na sebe – dobija, ko prašta – i njemu se prašta, ko umire – rađa se za život večni. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.