PRAVOSLAVLJE I NEUROZA – DUHOVNI UZROCI NEUROZE I PRAVOSLAVNI NAČIN LEČENJA

 

PRAVOSLAVLJE I NEUROZA
Duhovni uzroci neuroze i pravoslavni način lečenja

 

 
Ocena uzroka i padova
 
Veoma je važno dati pravilnu ocenu uzroka svojih padova i grubih promašaja. Često pokušavamo da opravdamo sebe i krivimo druge ljude ili spoljne okolnosti.
Sveti Oci nas uče da nikada ne opravdavamo sebe, jer je čovek po svojoj prirodi samoljubiv i uvek će pronaći način da izokrene u svoju korist stvarno stanje stvari (na primer, „tačno je da sam planuo i rekao grube reči, ali i ja sam živ čovek, a on bi trebalo da je…“ i slično, postepeno ubeđujući sebe sve više u krivicu drugoga i opravdavajući samoga sebe.)
Umesto pravdanja samoga sebe korisnije je sebe ukoravati, iskreno se trudeći da shvatimo uzroke padova, koji se obično kriju u našem samoljublju, sujeti i, posebno, u gordosti („tamo gde dolazi do pada već je prethodno zavladala gordost; jer je gordost predznak pada,“ prep. Nikodim Svetogorac u svom spisu „Nevidljiva borba“).

2 komentar(a)

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Gospode, Bože moj. Udostoj me da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gde je mržnja sejem ljubav, gde je vređanje – praštanje, gde je razdor – slogu, gde je laž – istinu, gde je sumnja – veru, gde je očajanje – nadu, gde je tama – svetlost, gde je žalost – radost.
  Gospode, Bože moj, udostoj me da ja druge tešim, a ne da mene teše, da ja druge razumem, a ne da mene razumeju, da ja druge volim, a ne da mene vole. Jer onaj koji daje – prima, ko zaboravlja na sebe – dobija, ko prašta – i njemu se prašta, ko umire – rađa se za život večni. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *