PRAVOSLAVLJE I NEUROZA – DUHOVNI UZROCI NEUROZE I PRAVOSLAVNI NAČIN LEČENJA

 

PRAVOSLAVLJE I NEUROZA
Duhovni uzroci neuroze i pravoslavni način lečenja

 

 
O borbi protiv gneva
 
Gnev je izraz potajne mržnje tj. zlopamćenja. Gnev je želja da se dogodi zlo onome koji nas je rasrdio. Plahovitost je (nekontrolisano) raspaljivanje srca u nevreme. Ogorčenost je otrovno osećanje, koje se gnezdi u duši. Gnev je bolesno stanje i rugoba duše.
Nekotrolisano kretanje vodeničnog kamena (gneva) može u trenu da satre i uništi žito duše i sav plod dotadašnjeg (duhovnog) podviga… Zato treba dobro da pazimo.
Kao što tama nestaje kada zasija svetlost, tako i svetlost smirenja potiskuje svaku tamu ogorčenosti i jarosti.
 
Sveti Jovan Lestvičnik
 
Ko je poznao put dugotrpljenja i nezlobivosti, poznao je i put u (istinski) život.
Bolje je osmehom saseći razdražljivost, nego neukrotivo besneti.
Ono što je otrov zmije otrovnice, to je razdražljivost i zlopamćenje; jer oni izraz lica promene, i misli uznemire, i snagu raslabe, i crpu snagu čoveka za delanje; dok ljubav i krotost udaljuju sve ovo.
Budi pažljiv prema sebi, da te ne obuzme plahovitost, razražljivost, zlopamćenje, jer će ti zbog toga život biti nesređen i ispunjen brigama. Stekni velikodušnost, krotost, nezlobivost, koje dolikuju Hrišćanima, da bi ti život bio spokojan i miran.
Ako imaš nešto protiv brata, ili brat protiv tebe, pomiri se sa njim. Ukoliko ne učiniš tako, ma šta Bogu prineo neće biti primljeno (Mt. 5. 23, 24). Ukoliko ispuniš ovu zapovest Vladike, onda išti od Njega sa smelošću, govoreći: „Oprosti mi Vladiko, dugove moje, kao što i ja opraštam bratu svome, ispunivši Tvoju zapovest!“ I Čovekoljubac će ti odgovoriti: „Ako ti nisi oprostio, ni Ja neću tebi oprostiti; ako si oprostio, i Ja tebi opraštam tvoje dugove.“
 
Sv. Jefrem Sirijski
 
Kada je um poslušan Bogu, tada se i srce pokorava umu. U tome se i ogleda krotost. Šta je krotost? Krotost je smirena predanost Bogu, sjedinjena sa verom, osenjena Blagodaću Božijom.
 
Sv. Ignjatije Brjančaninov
 
Kada se dugo zadržava u srcu i tamo hrani, gnev prerasta u zlobu i zlopamćenje. Zato nam je data zapovest da odmah odsecamo gnev, kako ne bi prerastao u mržnju i zlobu, te da se time zlo ne umnožava. Sunce da ne zađe u gnevu vašemu: niti dajite mjesta đavolu, kaže Apostol (Ef. 4, 26,27).
 
Sv. Tihon Zadonski
 
Kada je čovek razdražljiv i odiše zlobom, jasno oseća u svojim grudima prisustvo neprijateljske, zle sile; njeno dejstvo u duši je potpuno suprotno onome što govori Spasitelj o Svome prisustvu: Jaram je Moj blag i breme je Moje lako (Mt. 11, 30). Kada je ta sila prisutna osećaš se užasno mučno i teško – i duševno i telesno.
 
Sv. Jovan Kronštatski
 
 

 
 

2 komentar(a)

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Gospode, Bože moj. Udostoj me da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gde je mržnja sejem ljubav, gde je vređanje – praštanje, gde je razdor – slogu, gde je laž – istinu, gde je sumnja – veru, gde je očajanje – nadu, gde je tama – svetlost, gde je žalost – radost.
  Gospode, Bože moj, udostoj me da ja druge tešim, a ne da mene teše, da ja druge razumem, a ne da mene razumeju, da ja druge volim, a ne da mene vole. Jer onaj koji daje – prima, ko zaboravlja na sebe – dobija, ko prašta – i njemu se prašta, ko umire – rađa se za život večni. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *