NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » POVODOM PARADE „PONOSA“ ZAKAZANE ZA 28. SEPTEMBAR 2013. GODINE U BEOGRADU

POVODOM PARADE „PONOSA“ ZAKAZANE ZA 28. SEPTEMBAR 2013. GODINE U BEOGRADU

<p claPOVODOM PARADE „PONOSA“
ZAKAZANE ZA 28. SEPTEMBAR 2013. GODINE U BEOGRADU

 
Draga braćo i sestre, Hristovi svetosavci,
 
I ove godine se na ulicama Beograda planira promocija nastranih seksualnih orijentacija koje su u suštini protivprirodne. Istovremeno one su direktno protiv promisla Božijeg o nama. Ako se u najavljenim aktivnostima traže prava na izražavanja slobode i ličnih pogleda na život, tj. na odbacivanje smisaonog načina sagledavanja „ličnog“ (ličnog i privatnog naspram javnog), onda treba čiste savesti i uz pobožnu odgovornost izaći na ulice i javno izraziti neslaganje sa našim vlastima koje krše prava i vrednosti vekovnog iskustva našeg najobičnijeg života.
Ovaj izlazak na ulice je moralno i etički opravdan, a po prirodnom zakonu zasnovan na „logici čistog razuma“, jer do njega dolazi usled obmane i laži onih koji su na putu do vlasti lažljivo delili naše stavove, da bi ih sada, u svom uskom i filosofski diskutabilnom shvatanju demokratije pogazili. Oni sada silom i jednostranim (privatnim) tumačenjem zakona štite ono što su i sami doskora odbacivali.
Vreme je da se kaže da se ne treba povinovati ni ovoj zagonetnoj ćutnji u SPC. Ne obraćajte pažnju na nezainteresovanost zvanične akademske crkvene misli da pokrene javnu raspravu o ovoj bogoboračkoj pojavi, da čak ako treba i politički zaštite naše evangelske vrednosti. Sami i Bogom vam datom slobodom, na tom osnovnom nomološkom shvatanju čoveka pred Bogom (bez „institucionalnih“ usmeravanja našeg svetog sagledavanja čoveka), krenite na ulice, da na njima svojom pojavom i hristoobraznom ličnošću posvedočite protiv ovog nama nikada prihvatljivog javnog pokazivanja. Sa „ponosom“ se pred našim očima „maše gnusnim grehom“, a da se istovremeno licemerno traži naše hrišćansko smirenje, trpljenje i ćutnja. Poznato je da javno prouzrokuje javno, a tajno uvek ostaje u tajnosti. Tajno je uvek lično i ničim narušeno, i samo je poznato u ličnom odnosu između Boga i čoveka, i samo oni mogu da sagledavaju sud i posledice, a nikako javno mnjenje. Ali kada te pojave izlaze iz okvira ličnog prava i slobode, i demonstriraju se kao društvene, kada se od svih dobrih zajednica, a posebno Liturgičkih, očekuje smirenje i ćutnja, tj. jednostrano ulaganje, onda ove stvari nemaju nikakve veze sa demokratijom, jer je njena suštinska aksioma da manjina ne može da nameće svoju volju većini. I tačka.
Treba izaći na ulice i boriti se za Srbiju hrišćanskih vrednosti pedalj po pedalj, što je oduvek bio njen jedini istorijski identitet. Mi samo takvu Srbiju želimo i nikakvu drugu, jer ako nam ovako prisilno nameću psevdo-život tada nam na tim istim principima nameću i psevdo-zemlju sa psevdo-hrišćanskim vrednostima – agnostičkim i jeretičkim, pa se ona može nazivati i „srbija“ a da to više nije. Razmislimo o ovome! Ovo je bojno polje sukoba vrednosti na kojem SADA gubimo ili SADA dobijamo, a boja nema bez učešća.
Ne slušajte laži i obmane iz „crkvenih krugova“, niti kojekakve uštavljene, politički korektne i patetične crkvene „analitičare“ (jer se oni obično javljaju povodom ovih zbivanja), da Crkvu te stvari u postojećoj širini pitanja ne interesuju, ili pak da su to „gluposti“. Na ovome se gradi apologija da bi pravoslavni Srbi trebalo pasivno da gledaju na sve ovo! Nikako ne slušajte ovo! Naprotiv, naša je sveta obaveza da štitimo porodicu i naše hrišćansko društvo, da ga na evangelskim osnovama promovišemo i gradimo. Samo ovo je JEDINA prava duhovna obnova svih crkvenih kategorija, a ne ono što nam se danas protura kao „obnova“. Ko kaže da to nije potrebno on nije prijatelj ni Srbije ni naše Svete Hristove Crkve koja postoji na tim prostorima ove nama Bogom dane zemlje. Taj je najemnik koji „ne radit o ovcah svojih“, i vuk u jagnjećoj koži, bilo ko da je, i bilo gde da je, i bilo koji čin i zvanje da ima, koji i onako postoje i priznati su samo po slavi ljudskoj, a ne počivaju na istini i pravdi Božijoj.
 
Protojerej-stavrofor Ljubo Milošević
 


Pripremio:
Ivan Tašić

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *