NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Povodom 70.rođendana patrijarha RPC u Moskvi boravi devet poglavara pravoslavnih crkava

Povodom 70.rođendana patrijarha RPC u Moskvi boravi devet poglavara pravoslavnih crkava

Patrijarhov rođendan je, kao što se vidi, za Rusiju više rođendana. Zato je u Moskvu doputovalo devet poglavara pomesnih pravoslavnih crkava: patrijarh Aleksandrijski i cele Afrike Teodor, patrijarh Jerusalimski Teofil, Katalikos-Patrijarh cele Gruzije Ilija, patrijarh Srpski Irinej, arhiepiskop Nove Justinijane i celog Kipra Hrizostom, arhiepiskop Tiranski i cele Albanije Sava, mitropolit Čeških Zemalja i Slovačke Rostislav i mitropolit cele Amerike i Kanade Tihon.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej stigao je u petak u poslepodnevnim časovima u Moskvu gde će prisustvovati proslavi sedamdesetog rođendana Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Na aerodromu „Šeremetjevo“ Njegovu Svetost Patrijarha srpskog dočekao je Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion, Episkop Sava, vikar ruskog patrijarha, Episkop moravički Antonije, starešina Podvorja srpske Patrijaršije u Moskvi kao i g-din Slavenko Terzić, izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji.

Članovi sveštene delegacije Srpske Pravoslavne Crkve su i Preosvećeni Episkop bački Irinej, visokoprepodobni arhimandrit Isihije, namesnik manastira Kovilja, i časni đakon Vladimir Rumenić.

Povodom Kirilovog rođendana, u Moskvi je otvorena izložba fotografija „Sin Crkve“, uz neposredno učešće ministra kulture RF Vladimira Medinskog i režisera Nikite Mihalkova.

Sedamdeseti rođendan patrijarhu Kirilu čestitao je i Vladimir Putin.

U čestitci, koju je poslao poglavaru Ruske pravoslavne crkve, naglašava se: „Vi ste mnoge godine posvetili podvižničkom služenju Ruskoj pravoslavnoj crkvi i doslednoj i tvrdoj zaštiti njenih vrednosti i ideala. Zaslužili ste najiskrenije poštovanje svojom stalnom brigom o očuvanju jedinstvenog istorijskog, kulturnog i duhovnog nasleđa Rusije, kao i svojom podrškom instituciji porodice i vaspitavanju novih generacija“.

1100010190

Putin je posebno kazao na „ogromni doprinos“ patrijarha Kirila međureligioznog i međunacionalnog dijaloga i jačanju u Rusiji mira i društvene sloge.

Inače, ruski lider je u filmu „Patrijarh“, koji je prikazao  telekanal „Rossiя 1“, ocenio:

„Pravoslavlje i Rusija su nerazdvojivi. Tokom cele istorije pravoslavlje je igralo veoma značajnu ulogu u životu naše države i našeg naroda. Hrišćanske, pravoslavne vrednosti leže u temeljima našeg moralnog sistema“.

„U tom smislu je pravoslavlje najvažniji sastavni deo duše Rusije“ – podvukao je Putin.

U filmu je otkrio i ovo: „Ne mogu da kažem da uvek i stoprocentno podržavam patrijarhova mišljenja. Možemo se oko nečega i sporiti, ali su naši pogledi veoma bliski. Od njega se mnogo šta može uzeti. Njegovi saveti mi mnogo znače.“

Posebno je naglasio da je poglavar RPC „veoma umni, obrazovani i duboki čovek“, sa kojim je interesantno razgovarati o svemu – veronauke i teologije do istorije i državnih poslova.

 

Izvori:

http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/putin-kirilu-mnogo-mi-znace-vasi-saveti-pravoslavlje-najvazniji-sastavni-deo-duse-rusije

http://www.tvhram.rs/patrijarh-irinej-stigao-u-moskvu

Save

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *