POUKE OGLASITELJNE I TAJNOVODSTVENE

 

POUKE
OGLASITELJNE I TAJNOVODSTVENE

 

 
POSLANICA KONSTANTINU[1]
najpobožnijem caru
 
1. Prvo tvome bogoljubivom carskom veličanstvu pišem ovo pismo iz Jerusalima, kako i priliči tebi da primiš i meni da pošaljem, ne laskave reči, nego prepune nebeskih bogoviđenja; nisam se u pisanju rukovodio svojom umešnošću, niti retorikom, nego ti svedočim i predočavam istinu o desivšim se stvarima koja su još Svetim evanđeljem predočena.
2. Neki tvoju časnu i poštenu glavu ovenčavaju zlatnim vencima koje ti prinose, ukrašene raznobojnim dragim kamenjem. Mi, međutim, nećemo da ti prinosimo zemaljske stvari (zemaljskim stvarima kraj je u zemlji), nego ti prinosimo božansko dejstvo nebeskih pojava koje se desiše u vreme bogoljubaznog tvoga carovanja u Jerusalimu. Ne iz razloga da bi sada od neznanja došao do saznanja i bogopoznanja (u ovim stvarima ti svima prethodiš i svojim pobožnim primerom podstičeš druge), nego da bi se ti još više utvrdio u tome što već poznaješ. I da bi, primivši praroditeljsko nasleđe carskog vladanja i svesnost da te je Bog ukrasio nebeskim vencima, Gospodu Bogu, svecaru, uzneo bogoprilično blagodarenje, a protiv neprijatelja i protivnika da budeš hrabar i odvažan; time ćeš opitno poznati da je tvoje carstvo po volji Božijoj jer se i u tvoje vreme dešavaju Božija čuda.
3. Za vreme bogoljubeznog i blažene pamjati dostojnog Konstantina, oca tvoga, u JerusalImu je pronađeno drvo Krsta: tvoj otac je, zahvaljujući ličnoj revnosti i pobožnosti, dejstvom Božije blagodati, pronašao ova skrovita mesta. Za tvoje, pak, vreme Gospodaru, Najljubazniji Care, koji ličnom pobožnošću i strahopoštovanjem prema Bogu premašuješ roditeljsku pobožnost, ne od zemlje, nego sa nebesa bivaju čudodejstva: blaženi Krst Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, jedinorođenog Sina Božijeg, koji je znamenje pobede nad smrću, pojavio se u svetozarnom sijanju u Jerusalimu.
4. U ove Svete dane Najsvetije Pedesetnice, sedmog dana meseca maja, oko trećeg časa,[2] pojavio se veliki Krst u svetlu, koji je bleštao na nebu iznad Svete Golgote i veličinom svojom protegao se sve do Svete gore Jeleonske; svima je bio dobro vidljiv i upečatljiv: ne samo jednom ili dvojici, nego mnogobrojnim žiteljima grada, i ne da se javio u trenu, pa da se može kazati da je to priviđenje ili fatamorgana, nego tokom mnogih časova bio je viđen nad zemljom, a svojim sjajem je nadjačao svetlost sunca: drugačije on ne bi ni bio viđen zbog sunčevih zraka; zato je njegova svetlost bila jača od sunčeve. Ne oklevajući mnogi žitelji grada pohrliše u Svetu Crkvu i obuzeti bogopriličnim strahom i radošću: starci, mladići, muškarci, žene i svaki uzrast i pol, pa čak i djevice koje behu u svojim odajama naših zajednica, Hrišćani iz grada i sa strane, kao i pagani – svi jednodušno, jednim ustima, uznesoše hvalu čudodejstvujućem Hristu Isusu, Gospodu našem, jedinorođenom Sinu Božijem; svi poznadoše i čulom i opitom i ličnim svedočanstvom da hrišćansko pobožno učenje nije sadržano u mudrom prepiranju i logičkom nadmetanju, nego u pojavi duha i sile: nije blagovešteno samo od strane ljudi, nego Bog i sa neba svedoči o njemu.[3]
5. Pošto svi mi, žitelji Jerusalima, videsmo svojim očima ono čudo, mi uznesosmo toga radi Bogu svega, Caru i jedinorođenom Sinu Božijem, bogopriličnu blagodarnost i klanjanje, a zajedno sa tim mi prinesosmo Bogu molitve i za tvoje bogoljubivo carstvo i vladanje; pošto nismo želeli da o svemu ovome prećutimo, mi iz ovih Svetih mesta upućujemo tvojoj bogoljubivoj vlasti ovaj izveštaj. Volju naroda ja ispunjavam svojom rukom. Želimo da na osnovu utemeljene vere u tebi, a na osnovu ovih, od Boga pokazanih stvari, ti još više budeš utvrđen u nadi na Gospoda našeg Isusa Hrista; želja nam je da se ispuniš volje i odvažnosti imajući samog Boga za satrudnika, i da podigneš svečani spomenik Krstu: prinesi hvalu nad hvalama pokazanom ti znamenju na nebu kojeg izgled je prikazan ljudima, ali se njime još više proslavilo nebo.
6. Ovo čudo, Najbogoljubazniji Care, po svedočanstvu proroka i na osnovu svetih reči Hristovih zapisanih u evanđelju, koje se sada desilo, još uvek će se dešavati. U evanđelju po Mateju, saopštavajući poznanje budućih stvari svojim apostolima, a kroz njih obraćajući se i njihovim naslednicima, Spasitelj je vrlo jasno predskazao: tada će se javiti znak Sina Čovečijeg na nebu.[4] Ako uzmeš u ruke ovu božanstvenu knjigu sam ćeš pronaći pomen predukazanih svedočanstava: molim te, Gospodaru, radi ostalih stvari tamo zapisanih, da se njima mnogo više i češće, sa dužnom pažnjom, baviš. Stvari koje nam je Spasitelj predukazao iziskuju naročitu pažnju i pobožno razmatranje da ne bi pretrpeo štetu od protivničke sile.
7. Prve reči izveštaja prinosim tebi, najbogoljubiviji care! Prve vesti o svemu iz grada Jerusalima šaljemo tebi, najiskrenijem i najpobožnijem, sa nama, pokloniku Hrista, jedinorođenog Sina Božijeg i Spasa našeg koji je u Jerusalimu savršio naše spasenje, kako i piše u božanskom Pismu;[5] ovde je uništio smrt i svojom časnom krvlju iskupio grehe ljudi, darujući život i netruležnost i duhovnu nadnebesku blagodat svima koji veruju u njega. Silom ove blagodati On se i u tebe uselio i sačuvao te i nagradio te vanrednim i najsvetlijim darovima kojima blistaš zajedno sa tvojom carskom decom. Sam Car svega, Bog i davalac svake blagodati i blagosti, neka te sačuva sa domom tvojim tokom mnogih godina, u miru i slavi, na pohvalu svim Hrišćanima i celom svetu.
8. Tako zdravog i ukrašenog vrlinama kojima brineš o Svetoj Crkvi i Rimskoj imperiji, i još drugim svetlijim primerima pobožnosti u predstojećim godinama neka Taj, nad svima Bog, sa celim domom tvojim, sačuva tebe, Avguste, Najbogoljubiviji Care, kako bi svagda slavio Svetu i Jednosušnu Trojicu, istinitog Boga našeg, kome priliči slava u vekove vekova. A m i n.
 


 
NAPOMENE:

  1. Poslanica sv. Kirila, arhiepiskopa jerusalimskog, caru Konstantinu o sjajnoj pojavi znaka Krsta na nebu; ova pojava se videla u Jerusalimu. O ovoj poslanici i javljanju časnog krsta pominju i Čet-Mineji, kao i Prolog za mesec maj, dan 7., u koji se i praznuje spomen ovog čuda.
  2. Po našem računanju vremena to je oko devet časova pre podne.
  3. I Kor 2:4; Jevr 2:3-4.
  4. Mt 24:30.
  5. Ps 74:12.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *