NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » POUKE I PROROČANSTVA

POUKE I PROROČANSTVA

 

POUKE I PROROČANSTVA
 

 
ČUDA I PROROČANSTVA
 
Veliki uticaj koji je Kozma imao na duše ne može se u celosti objasniti, ne uzme li se i obzir i to da je još jedan važan činilac doprineo čudesnom napretku celokupnog apostolskog dela. To je ono što se naznačuje na kraju Evanđelja po Marku: A oni (Apostoli), izašavši propovedahu svuda, dok Gospod pomagaše i reč potvrđivaše znacima koji su sledili. Amin. I Svetiteljevu pouku pratila su znamenja, jer on nije imao tek dar reči, nego i tvorenja čuda i proricanja onoga što tek ima da se dogodi.
Ljubljeni! Takvim sveštenoapostolom, ravnoapostolom, kako mu u službi poje himnograf, pokazao se sveti Kozma. Poštujući njegovu sveštenu uspomenu, zablagodarimo iz dubine srca Gospodu na ovom novom svetilu Pravoslavne Crkve i uzdajmo počast i onima koji su doprineli ostvarenju nauma Božje Promisli i izrastanju ove velike sveštenoapostolske ličnosti poslednjih vremena. Uzdajmo, pre svega, čast njegovim blagočastivim roditeljima koji su ga od mladenačkog uzrasta odgojili čistim mlekom Pravoslavlja, pa njegovim učiteljima, mudrom Evgeniju Bugarinu, duhovnim ocima i braći Svete Gore meću kojima se izvežbao u hrabrog borca za Veru. Uzdajmo, konačno, čast i onim prisnopamjatnim patrijarsima Serafimu i Sofroniju, koji su ga pobudili na sveštenoapostolsko delo i snabdeli ga preporukama za arhijereje cele Vaseljenske patrijaršije.
Ova poslednja pomoć bila je neprocenjive vrednosti, jer bez dozvole i preporuke Patrijaršije Kozmi bi bilo nemoguće da se kreće u okupiranoj Grčkoj. I odmah na um dolazi misao: da je danas živ, da li bi sveti Kozma imao toliku duhovnu podršku od najviših autoriteta savremene Crkve? Bojimo se da tome apostolu, koji nije laskao slabostima crkvenih vlasti, nego je razobličavao zlo gde god bi na njega naišao, pa makar to bilo i u vladičanskim i patrijaršijskim dvorovima, ne bi bila data dozvola za propovedanje. Bilo bi mu naloženo da se vrati u manastir svoga pokajanja kao opasan remetilac…
Ko baci pogled na savremeni crkveni život, gorko će tugovati zbog nedostatka sveštenoapostolskih likova kakav je bio sveti Kozma Etolski. A ako bi hteo da ispita otkuda taj nedostatak, mnogo bi razloga našao. Jedan od njih, po našem rasuđivanju, taj je da se sveštenoapostolske sklonosti čistih poslenika Evanđelja danas ne podržavaju, nego čak i gone. Gone ih oni koji bi prvi trebalo da ih ohrabruju i ukrepljuju i to je žalosna istina.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *