POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
RAZNO
 
Duhovni benzin
– Starče, osećam veliku nesigurnost, teskobu.
– Osiguraj se, čedo moje, kod Boga. Zar znaš jedino za osiguranje automobila? Postoji li veća sigurnost od uzdanja u Boga? Kada se čovek pouzda u Boga, neprestano od Boga dobija „super“ gorivo… i njegov duhovni motor nikada ne staje: neprestano radi.
Duša i časovničar
– Starče, kuda odlazi duša, kada ode iz tela?
– Odlazi pravo u ruke časovničara! Kuda ide sat, kada se pokvari? Ne ide li kod časovničara? E, a duša odlazi u ruke Božije!
Vasiona i čovekova savest
– Starče, koliko vas umaraju ovi posetioci Svete Gore koji neprestano dolaze i odlaze?
– Reći ću vam. Duhovni razgovori ne umaraju. Zlo je kada počnu da postavljaju besmislena pitanja. Obrazovani ljudi, pa ti kažu: „U kakvom su odnosu vasiona i čovekova savest?“ Hajde sada, da izvučemo zaključak! Onda im kažem:
– Imam kafe i kutiju-dve aspirina. Posedite malo na pripeci, pa ćemo rešiti to pitanje. Vidite, potrebno je da imamo i kafu i aspirine.
Nezrela smokva
Monah početnik koji se odvaja od bratije da bi postao podvižnik, liči na nezrelu smokvu, koja se otkine sa stabla, ali iz nje još kaplje mleko: očigledno je da joj je mleko još potrebno.
Ozonska rupa
– Starče, šta će biti sa ozonskom rupom?
– Bićemo malo strpljivi, sve dok tamo gore ne odu naučnici sa pet kila gipsa i ne zagipsuju rupu!
Da, neka odu da zatvore one rupe gore… Videće da je Bog stvorio sve tako dobro, u takvom saglasju i reći će: „Blagoslovi, mi to nismo dobro učinili.“ Molite se da se zatvori rupa koja se otvorila u atmosferi.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *