POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
MOLITVA
 
Meri se kvalitet molitve
Na Svetoj Gori su negde pravili litiju zbog suše, ali umesto da padne kiša, izbio je požar! Nema litije ako se ne hoda. Treba se pomučiti.
Rafali pre spavanja
– Starče, uveče kada se vratim s posla, pospan sam i nemam volje ni za šta, čak ni za molitve pre spavanja. Šta da radim?
– Vojnici spavaju kada su umorni. Ali pre nego što zaspu, ispale nekoliko rafala u vazduh, kako bi neprijatelj mislio da su napolju i da se vesele. Pošto ispale nekoliko rafala, legnu da spavaju. Isto treba i ti da radiš: baci pogled u neku knjigu, izgovori molitvu i lezi da spavaš.
Molitveni autobus
– Starče, kako treba da se molim za upokojene?
– Kako se ti moliš?
– Pa eto, starče, kažem „Gospode, podari pokoj duši slugi Svome Dimitriju.“
– Da, dobro to kažeš. Ali, reci ovako: „Gospode, podari pokoj duši slugi Svome Dimitriju, i svim ostalim Dimitrijima.“ Autobus ide kuda ide, pa da ne ide prazan.
Svet gori!
Svet gori! Shvatate li? Mnogo je iskušenja palo na svet. Đavo je toliki požar napravio da ga ne bi ugasili ni svi vatrogasci na svetu. Duhovni požar! Ništa više nije ostalo. Preostalo nam je samo da se molimo da se Bog sažali na nas.
Kako treba da se molimo?
– Starče, kako treba da se molimo?
– Treba da osećaš da si ti malo dete, a Bog da je tvoj otac. Počni da ga moliš. Ako ponekad zatražiš i neku glupost, ništa ne brini, neće se ljutiti… Podariće ti ono što je za tebe najbolje. To je kao kada dete traži od svoga oca da mu kupi motor, jer veruje da je odraslo, a njegov otac, pošto se boji da se detetu ne dogodi nešto rđavo, može da oteže, ali mu naposletku kupi automobil.
Suša i duhovni požar
Molitva smirenog čoveka sabira oblake, kada vlada suša. I uvek kada se molimo za kišu koju će poslati Bog, molimo se da ta kiša ima duhovno dejstvo, kako bi ugasila duhovni požar koji je po svetu raspalio đavo kako bi spalio duše.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.