POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
NEVOLJE – ISKUŠENJA
 
Udarci iskušenja uklanjaju svetovnu krljušt
Život nije rajska palata. U njemu ima radosti, ali i žalosti. Vaskrsenju prethodi Raspeće. Udarci iskušenja su neophodni duši da bi postala sjajna, jer iskušenja glačaju dušu. Kao što biva sa hobotnicom. Što je više udaramo, ona je sve čistija i mekša. Riba izgleda lepa dok pliva u moru i dok je živa, pa čak i u ribarnici je lepa sa svojom raznobojnom krljušti. Ali može da se koristi samo onda, kada se očisti – poružni spolja, pa potom isprži. Tako i čovek, kada odbaci sve što je svetovno, svetovnu živost – krljušt, kada iz sebe izbaci sve nekorisno, onda se „prži“ i tek tada postaje koristan.
Životne gorčine su kao gorki lekovi
Život je lažan i kratak. Malobrojne su njegove godine. Ali srećna je okolnost što su malobrojne, jer će brzo proći gorčine, koje će isceliti naše duše kao gorki lekovi. Vidiš, lekari bolesnicima, dok jadni trpe bolove, daju gorke lekove, jer će im samo tako pomoći da ozdrave, a ne daju im slatke. Hoću da kažem da zdravlje proishodi iz gorčine, a i spasenje duše proishodi iz gorčine…
Iskušenja su antibiotici za bolesti duše
Iskušenja su ponekad antibiotici koje nam Bog daje protiv bolesti naše duše i duhovno nam mnogo pomaže. Dobije čovek poneki blagi šamar i omekša mu srce.
Nevolje su slađe od sirupa…
Svaku nevolju podnosite s radošću. Nevolje koje nam nanose ljudi, slađe su od svih sirupa kojima nas nude oni koji nas vole.
Duhovna radost je najbolji lek
Najbolji lek za svaku bolest je duhovna radost, jer širi u duši blagodat Božiju. Duhovna radost ima najveću isceliteljsku moć za sve bolesti. Ona je božanski melem koji isceljuje rane, dok ih duhovna žalost produbljuje…
Mnogo zdravlja ne koristi
Kada je čovek zdravstveno savršeno dobro, onda nije dobro. Bolje je kada mu nešto fali. Bolest mi je koristila toliko, koliko mi nije koristilo sve moje dosadašnje podvizavanje.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.