POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
CRKVA – KLIRICI
 
Bogoslovija (teologija) i mozgologija
Razum se ponekad godinama zamara kako bi naučio jedan, ili dva strana jezika, ali budući da ti jezici nemaju nikakve veze sa Pedesetnicom, živimo u najvećoj kuli Vavilonskoj. Veliko je zlo kada bogoslovimo suvo, razumski, a svoj razum prikazujemo kao da je Sveti Duh. To se zove mozgologija, koja rađa Vavilonsku kulu; međutim, svi su jezici usaglašeni, jer imaju jednoga „Gazdu“, Svetoga Duha Pedesetnice, i svi su jezici ognjeni.
Od Hrista do zlata
Među klirom, većina ima dobre namere, ali đavo vrši svoj posao, pa vidiš kako se rađa slavoljublje, kako se rađa ambicija za sticanjem viših činova i tako sve zaboravljaju. To ide do te mere da traže od ljudi da posreduju kod pretpostavljenog, kod mitropolita, za njihov izbor itd. Iako su započeli Hrista radi, završavaju… zlata radi… Hteli bi da imaju zlatne krstove, zlatne mitre, dijamante i slično.
Kada klirici postaju mirjani
– Starče, mnogi tvrde da bi klir pružio mnogo više pomoći, kada bi postao savremeniji.
– Kada je patrijarh Dimitrije bio u Americi, na fakultetu Časnoga Krsta priđoše mu neki, inače blagočestivi studenti, i rekoše:
„Vaša svetosti, u naše vreme i klir treba da postane savremeniji!“
„Sveti Kozma ravnoapostolni“ reče patrijarh, „je rekao: „Kada klirici postanu mirjani, mirjani će postati demoni!“ Nije li im dobro rekao? Pripremili su mu da boravi u jednoj izuzetno luksuznoj sobi, sa specijalnim krevetom itd. Čim je to video, reče:
„Gde da odsednem? U ovoj sobi? Donesite mi bolje nekakav poljski krevet. Kada klirik počne da se ponaša kao mirjanin, postaje đavolov kandidat.“
Crkvi su svi potrebni
Svi su potrebni Crkvi. Svi joj služe: i oni koji su blaga karaktera i oni strogi. Kao što je ljudskom telu neophodno i slatko i kiselo, pa čak i gorko, jer sve ima svoju svrhu i vitamine, tako su i telu Crkve svi potrebni.
Dovoljno je da uđeš u brod Crkve
Onima koji iz raznih razloga ne odlaze redovno u crkvu:
– Crkva je kao brod. Kada uđeš u brod, i da se zaboraviš i da zadremaš i da zaspiš, brod te i dalje nosi. Prevešće te kuda si naumio. Treba samo da uđeš.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *