POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
O DRUGIM VEROISPOVESTIMA
 
Monah je svetionik na hridinama
– Nisam mogao da shvatim kako rimokatolici opravdavaju neke stvari. Moja se nedoumica razrešila kada su do moje kolibe svratila dvojica rimokatolika, arhitekata iz Rima.
– Zašto monasi sede ovde? Zašto ne idu u svet da se bave socijalnim radom?
– Zar svetionici ne treba uvek da se nalaze na hridinama? Šta? Treba li da idu u grad i da služe umesto kandelabra [ulične svetiljke]? Monah nije fenjerčić da se postavi u gradu ukraj druma. On je svetionik koji se izdaleka vidi, postavljen visoko na hridine, kako bi svojom svetlošću osvetljavao mora i okeane, kako bi se prema njemu upravljali brodovi i stigli do svog cilja, do Boga.
Racionalizam katolika
Logika čini veliko zlo kada čovek hoće logički da ispita božansko, tajinstveno, čudesno. Katolici su sa svojim racionalizmom dospeli dotle da daju da se hemijski ispitaju Svetinje, kako bi videli kakvog su sastava zaista Telo i Krv Hristova. A svetitelji su, zahvaljujući svojoj veri, videli Krv u putiru. Još malo pa će svetitelje da podvrgnu rendgenskim zracima da bi proverili njihovu svetost.
Prelest ne vodi do spasenja
Pričala su mi dvojica mladića kako su otišli u Hebron na poklonjenje, pa su im na glavu stavili jevrejske kapice, kako bi smeli da se poklone Avraamovom grobu. Šta će ti takvo poklonjenje, kad si stavio na glavu ono što Jevreji nose u sinagogi?
Pravoslavlje miriše, a jeresi smrde
Što više zagrebemo u jeresi i druge veroispovesti, toliko više smrde. Što dublje zagrebemo u pravoslavlje, to više miriše!

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *