POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
PROSTODUŠNOST
 
Papa-Tihonova haringa
Svakog Božića papa-Tihon bi nabavio jednu haringu, kako bi sve neposne dane proveo jedući ribu. Kičmenu kost od te haringe ne bi bacio, nego bi je okačio na konopac i kad god bi bio neki veliki praznik, na koji se ne posti, stavio bi malo vode u praznu konzervu, potopio riblju kost u vodu i ostavio bi da malo provri, samo da ostavi miris. Riblju kost bi potom izvadio i u toj vodi bi skuvao malo pirinča. Tako je mrsio i optuživao samoga sebe što jede riblju čorbu u pustinji.
Prostaštvo i lukavstvo
– Starče, koliko se razlikuje prostaštvo od lukavstva?
– Mnogo. Onoliko koliko se međusobno razlikuju lisica i šakal. Šakal, ako vidi nešto čega hoće da se domogne, drsko će otići da to uzme. Dok će lisica da smišlja lukavstva i tako će se domoći onoga što želi.
Telegrafske poruke lukavoga
– Starče, kako se stiče čista oštroumnost?
– Da bi oštroumnost bila čista, trebalo bi da čovek ne prima telegrafske poruke od lukavoga, niti lukavo da razmišlja, nego da deluje u svemu blagonaklono i dobronamerno i sa prostosrdačnošću.
Bogu sa jednim dvopekom
– Dobre su sposobnosti razuma, koje podižu čoveka na mesec, uz milijarde potrošenog novca itd. Ali su mnogo bolje duhovne sposobnosti koje uzvisuju čoveka do Boga, Koji je njegova svrha, sa sasvim malim troškovima, jednim dvopekom.
Pamet starih vremena
– Starče, kako da steknem prostodušnost?
– Otvoriću ti glavu i staviću ti malo pameti… iz starih vremena! Kako bi pronikao u prostodušnost Otačnika, kako bi upoznao duhovnu mudrost, koja uzvisuje i opušta dušu i onda te ne boli glava.
Prestani da budeš proračunata!
– Ja, starče, nemam srca…
– Imaš ti srce, ali čim počne da dejstvuje, tvoj razum ga sapinje. Potrudi se da stekneš razum srca, veru, ljubav.
– Kako u tome da uspem?
– Prvi korak: da bosa odeš peške do Soluna, kako bi rekli da si poludela, kako bi ti pamet otišla! Ti, dušo krštena, sve primaš sa matematičkom tačnošću. Jesi li astronom? Prestani da budeš proračunata, kako bi mogla da radiš na sebi.
Ako sve to zadržim, otvoriću supermarket
Mnogi posetioci daju starcu raznovrsna jela, kako bi mu pokazali svoju ljubav. On to neprestano deli, za sebe ne ostavlja ništa. Na postavljeno pitanje, zašto nešto ne zadrži za sebe, odgovori:
– Ako to zadržim, otvoriću ovde supermarket! Setim se Izrailjaca kojima je Bog svakodnevno bacao mannu. A oni koji su zadržali nešto za sutradan, istrulilo je. Moramo da posedujemo uzdanje u Boga.
Svi smo mi kresiva
– U stara vremena život je bio mirniji i ljudi su bili trpeljivi. Danas su svi kao kresivo. Nemaju ni jedan jedini razlog, nego planu i odmah se razvode.
Sa malo dvopeka i maslina…
– Starče, kažu da kada dođe antihrist, hrišćani neće moći da kupuju hranu i piće.
– E, hrišćani mogu da prežive i sa malo dvopeka i maslina. Teško će to podnositi samo oni, koji su navikli da na trpezi imaju deset vrsta sira, od rokfora do holandskih sireva.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.