POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Sedma glava
IZ KRATKOG LETOPISA SVETE OBITELJI STOMI
koji je sastavio o. Pajsije u vreme kad je obnavljao ovu obitelj
 
„Sadašnja sveta obitelj Stomi osnovana je 1774. godine, na dan sv. Kozme Etolskog. Do 1774. godine manastir se nalazio preko puta, na drugoj obali reke Aoje i zbog toga se do današnjeg dana to mesto naziva Stari Manastir. Stari manastir je osnovan u drevna vremena, o čemu svedoče ikone vizantijske crkve, kao i isto tako stare knjige i, posebno, svete mošti koje se pominju od 1295. godine: mošti sv. Vasilija Velikog, sv. Jovana Zlatoustog, sv. Kozme, sveštenomučenika Samona iz Edese, sv. Alipija Kionita, sv. Nila.
Godine 1774. iguman Starog manastira bio je otac Konstantin.
Savremena obitelj osnovana je ovde, u prekrasnoj okolini, zato što je sveta ikona Presvete Bogorodice više puta sama napuštala Stari manastir i dolazila ovamo, gde je bila podignuta obična crkva s kapelom. Budući da je otac Konstantin bio svedok ovog čuda, odlučio je da je volja Presvete Bogorodice da osnuje manastir ovde, gde se on i sad nalazi. Tako da je započeo izgradnju sadašnjeg manastira.
Tokom 1844. godine pobožni žitelji Konice i Vele pozvali su, po svom izboru, oca Grigorija Halortisa (prema nekima Pekloritisa). On je 23. aprila 1844, na dan sv. Georgija, sa svetim moštima obilazio oko obitelji radi njenog ukrepljenja, kad su ga zarobila sedmorica razbojnika i odvela u mesto Sjusnica. Kako piše savremenik tih događaja, o. Hrizant, ti razbojnici su došli iz Trikale, gde su bili najamnici tamošnjih despota – Sulejmana, Tahirisa Bejta i Hamita Vasijarisa. Oni su odneli sve što je imao o. Grigorije: novac, sv. mošti, krst, epitrahilj, i mali molitvenik. Otac Hrizant pominje i časne mošti svetog Haralampija, ali ih ja, na žalost, nisam pronašao u Stomijskoj obitelji. Pronašao sam samo mošti šestorice svetitelja koje čuvaju u našoj lavri. Ne znam da li su časne mošti svetog Haralampija one, koje su pre dve godine pronađene u hramu Svetog Nikolaja?
Kao što smo rekli, razbojnici su oteli imetak oca Grigorija, a njega samog su u neprohodnoj šumi privezali za platan da ga rastrgnu divlje zveri. Međutim, zastupanjem Presvete Bogorodice on je bio oslobođen i vratio se u Konicu. Negde oko Moliste razbojnici su bili napadnuti i proterali su ih tamošnji seljaci, a prilikom pokušaja da pređu reku Sarandaporos svi razbojnici su se utopili. Posle nekoliko dana, njihove ostatke pronašli su žitelji sela Vranica (sada Trapeza), isto kao i časne mošti i sve sveštene predmete. Sve su to, kao i novac, čestiti žitelji Vranice vratili u Stomijsku obitelj.
Taj isti otac Hrizant, u drugoj belešci, koja se nalazi u starom Evanđelju, kaže da je 10. decembra 1843. g. otac Grigorije došao iz manastira Stracijana, zajedno sa sestrom po telu, monahinjom. Otac Grigorije se tokom dugih godina revnosno trudio u obitelji. On je okupio nekolicinu monaha i manastir je ponovo stekao slavu koja je bila gotovo jednaka onoj prethodnoj. Na žalost, plemstvo iz Konice je, kao što se dešavalo i u prošlosti, oduzelo igumanu prihode sa njiva. Ozlojeđeni otac Grigorije 14. septembra 1851. napušta manastir zajedno sa svojim poslušnikom Gerasimom i odlazi u manastir Rugov u Čepelovu…
… jula meseca 1958. Majka Božija Stomiotisa privela me je iz Svete Gore u svetu obitelj Stomi. Ovde sam se, po meri svojih snaga, trudio kao drvorezbar (što je moja struka). Tokom 1959. bila je izgrađena i moja kelijica u kojoj živim.
Kao što smo vam ranije već govorili, braćo u Hristu, sveta obitelj Stomi je, počev od 1923, ostala gotovo bez monaha, osim dvojice otaca: Germana iz Paleoselija koji je poživeo još šest meseci, i oca Gerasima Papashizasa, koji je ovde poživeo samo dve godine, od januara 1932. do 1934. godine.
Mali manastir Presvete Bogorodice, koji bih ja nazvao Njenim vrtićem, nije imao stražara nekoliko godina. Zbog toga su u Stomi i doveli mene, najništavnijeg od monaha, Pajsija sa Svete Gore, da bih ja, kao strašilo, čuvao Njen vrtić, kao što i obično kod ograde postavljaju strašila kad ne postoji pravi čuvar. Doveli su mene, nedostojnog slugu, kao što je rečeno, u 1958. godini od Roždestva Hristovog, u julu mesecu. Ovde sam prihvatio upravljanje svetom obitelji.“

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *