POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
XV. OŽENJENI ILI NEOŽENJENI?
 
1. Mnogi mladi vernici nailaze na teškoće odlučujući koji će put izabrati u životu: da li će osnovati porodicu ili će ostati bezbračni? Na toj raskrsnici sam se našao i ja nakon što sam demobilisan iz vojske. Smatrao sam da će mi koristiti da zatražim pomoć od st. Pajsija. Evo šta je on napisao u odgovoru na moje pismo:
 
Časni Krst, 14. juna 1973.
Zdravo, ljubljeni brate Dionisije,
Dobio sam tvoje pismo i radujem se što si već pojeo svoj vojnički hleb. Slava Bogu.
Smatram da je sad neophodna razmena mišljenja, jer od jednog ili dva pisma neće biti koristi. Cilj mi je da ti pomognem da budeš oprezan i da ne padneš u neko nepopravljivo iskušenje.
Ako misliš da postaneš oženjen sveštenik, onda nemam ništa posebno da ti kažem. Ako pak hoćeš da budeš neoženjen, onda ti je ili prevashodno potrebna pouka i u tom slučaju bi trebalo da se duhovno obnažiš da bi se duhovno naoružao, ili bi pak trebalo da živiš pored drugog neoženjenog klirika, kako biste jedan drugome uzajamno pomagali.
Što se tiče svete obitelji Stomi, mogu te upoznati sa svim teškoćama s kojima ćeš se suočiti, kako od strane Mitropolije tako i od strane naroda.
Ono što je najopasnije jeste tvoja mladost, neopitnost u monaškom životu i mnoštvo neprijateljskih podvala za koje ti i ne znaš, zbog čega ćeš vrlo brzo pasti u iskušenje. Ne veruj svojoj detinjastoj revnosti.
Ja to osećam i pišem ti. Trebalo bi da dođeš pre nego što se za bilo šta odlučiš i, naravno, pomoći ću ti koliko god mogu u onome što ti budeš želeo. Kao što znaš, ni u čemu ne tražim sopstvenu korist, nego samo korist za dušu drugoga i opštu korist za našu Crkvu.
Radovaću se ako postaneš dobar sveštenik da bi, ma gde se nalazio, pomogao majci – Crkvi, a za to ćeš biti od koristi bilo da si oženjen ili neoženjen.
Prirodno je da će za mene biti velika radost ako postaneš jeromonah u obitelji kakva je, na primer, gorepomenuti Stomi.
Na žalost, na kopnu vlada neznanje o monaštvu.
Neću te više zamarati. Sve ovo sam ti rekao sa saosećanjem i bratskim interesovanjem. Kako te prosvetli Bog, tako i postupaj.
S ljubavlju Hristovom, tvoj brat monah Pajsije.
 
2. Zanimljivo je i njegovo sledeće pismo koje se tiče uzajamnog odnosa supružnika:
 
Časni Krst, 26. septembra 1974.
Zdravo, dragi Georgije,
Dobio sam tvoje prethodno pismo, ali ti nisam odgovorio jer je to tema za duhovnika. Sve što mogu da učinim jeste da se molim.
Koliko god je moguće, nastoj da se prema svojoj supruzi odnosiš duhovno, kako bi među vama postojala ljubav i uzajamno razumevanje. Tako postupaj i sa decom. Istinski duhovan čovek ima običaj da popusti, o čemu govori i apostol Pavle. Snažni bi trebalo da nose teret kako bi slabi mogli da predahnu, umesto da i snažni i slabi nose samo svoje breme.
Eto toliko. Ništa više. Neka Hristos i Presveta Bogorodica budu uz tebe.
S ljubavlju Hristovom, monah Pajsije.
 
3. Jedan mladić upitao je starca šta da čini u životu, odnosno koji put da izabere i šta od njega želi Bog. Starac mu je odgovorio: „Dete moje, Bog želi ono što želiš i ti. Bog nikoga ne prisiljava da sledi ovaj ili onaj put. Bog je duhovni Načalnik i On uvažava čovekovu slobodu. On nije vojskovođa da bi sve svrstao u jedan stroj. Evo šta hoće Bog: da časno ispuniš ono što si izabrao. Ako izabereš da budeš monah, onda budi dobar monah. Ako odabereš porodični život, onda budi dobar otac porodice.“

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.