NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » POUKE

POUKE

 

POUKE
 

 
PREDGOVOR KNJIZI BLAŽENOG DOROTEJA
 
1. Treba da znamo da su postojala dva Doroteja i dva Varsanufija, jedni bolesni Sevirovom [jeresju], a drugi odani Pravoslavlju i savršenom podvižništvu. Ovi [poslednji] se i pominju u ovoj knjizi. Zbog toga je odobravamo i smatramo vrlinskom i dušekorisnom, jer je svakako delo blaženog Doroteja, pravoslavnog i znamenitog među ocima, a ne onog krivomislećeg i mrskog, kao što u svom zaveštanju učenicima vrlo dobro uči otac naš i Hristov ispovednik Teodor, znameniti i premudri iguman Studitski. Pošto je izneo shvatanje svoje vere i odrekao se svih bezbožnih jeretika, on je rekao sledeće:
2. „Osim toga, primamo i svaku knjigu bogonadahnutog Starog i Novog Zaveta, kao i žitija i božanstvene spise svih izuzetnih otaca, učitelja i podvižnika. To kažem radi umovrednog Pamfila, koji je došao sa Istoka i oklevetao one prepodobne, tj. Marka, Isaiju, Varsanufija, Doroteja i Isihija. Ne onog Varsanufija i Isaiju i Doroteja koju su jednoglavi sa bezglavima[1] i jednorogi sa takozvanim desetorogima, koje je sveti Sofronije predao anatemi u svom proglasu i koji su svakako različiti od onih koje smo ranije naveli. Njih sam ja prihvatio po predanju otaca i po raspitivanju kod nedavno sveštenonačalastvovavšeg Tarasija, najsvetijeg patrijarha i kod drugih verodostojnih mesnih i istočnih lica. Osim toga, ikona Varsanufija postavljena je na božanstveno odjejanje [svete trpeze] Velike Crkve [tj. Svete Sofije u Carigradu], zajedno sa svetim ocima Antonijem, Jefremom i drugima. Najzad, u njihovim učenjima nisam našao ništa nečastivo, nego, naprotiv, mnogo korisnog za dušu za one koji su pažljivi“.
3. Eto kako je veliki otac naš Teodor razjasnio mnenje o dvojici Doroteja, i proglasio korisnim učenje koje se ovde iznosi. Ono i jeste uistinu vrlo dušekorisno. Onaj ko saobrazi život svoj po njemu, dospeće u savršenu meru vrline u Hristu. Dostigavši je, on će se ukrasiti vencem bestrašća i udostojiti večnog života sa svetima.
4. Mi smo po redu izneli njegova slova, da bi oni koji čitaju našli i shvatili um i držanje svetoga, kao i njegovo bogodano poslušanje i smirenje po Bogu.
 


 
NAPOMENE:

  1. Igra reči koja se odnosi na jeretike, akefalite, monofizite.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *