NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » POUKE

POUKE

 

POUKE
 

 
VI
ISTOME
 
1. Pitanje: Zbog čega je rekao ava Pimen da su glavne tri [stvari]: Bojati se Gospoda, moliti se Bogu i činiti dobro bližnjemu?[1]
2. Odgovor: Bojati se Gospoda – starac je rekao zbog toga što strah Božiji prethodi svakoj vrlini. Jer, strah Božiji je početak mudrosti (Ps.110,10), i bez straha Božijeg niko ne može da postigne vrlinu, niti bilo šta dobro: jer strahom Božijim se svako uklanja od zla (Prič.Sol.16,6).
3. Moliti se Bogu – on je rekao budući da čovek ne može steći vrlinu, niti šta drugo dobro učiniti, kao što sam rekao, čak i da zbog straha Božijeg ima želju, ukoliko nema pomoći Božije. Uvek su, dakle, potrebni i naše staranje i Božije sadejstvo. Zbog toga čovek u svemu treba da se moli i umoljava Boga da mu pomogne i da mu sadejstvuje u svakoj stvari.
4. A – činiti dobro bližnjemu – jeste ljubav. Pošto onaj koji se boji Gospoda i koji se moli Bogu, očito samo sebi koristi, i pošto se svaka vrlina usavršava ljubavlju prema bližnjemu, starac je rekao da treba činiti dobro bližnjem. Jer, onaj ko se Boga boji i ko mu se moli, treba [još] i bližnjem da koristi i da mu čini dobro. Jer, kao što rekoh, to je ljubav koja je savršenstvo vrlina, kao što govori sveti apostol (up.Kol. Z,14).
 


 
NAPOMENE:

  1. Izreke otaca, Pimen 160, PG65, 361 A.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *