NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » POUKE

POUKE

 

POUKE
 

 
IV
ISTOME
 
1. Pitanje: Pomisao se moja raduje takvim rečima i hoće da je tako. Međutim, zašto ja nisam spreman u vreme [primene] stvari?
2. Odgovor: Zbog toga što se u njima [tj. rečima] ne poučavaš stalno. Ako hoćeš da ih imaš u [potrebno] vreme, svagda se poučavaj i istraj u njima, i verujem Bogu da ćeš napredovati. Molitvu spoji sa poučavanjem. Neguj slabe da bi stekao saosećanje, kao što sam mnogo puta rekao, a zatim i da bi Bog podigao onoga koji će tebe negovati u slučaju tvoje slabosti. Jer je rečeno: kakvom merom merite, onakvom će vam se meriti (Mt.7, 2). Ako se postaraš da stvar učiniš savesno prema svojoj sili, treba da znaš i da si ubeđen da još ne znaš istinski put, te da si zbog toga dužan da bez smućenja i žalosti, sa radošću prihvatiš kada čuješ da si pogrešio u onome o čemu si mislio da si učinio savesno. Rasuđivanjem razumnijih od tebe ili se sve nepotpuno ispravlja ili se dobro utvrđuje. Staraj se da napreduješ da bi bio u stanju da bez tuge, bez osećanja pritešnjenosti i sa trpljenjem podneseš telesnu ili duhovnu nevolju.
3. Ako čuješ da si učinio stvar koju nisi učinio, ne smućuj se uopšte, niti se žesti, nego odmah načini poklon onome koji ti je rekao i sa smirenjem mu reci: „Oprosti mi i moli se za mene“, i zatim ućuti, kao što su i oci rekli. A ako te on pita da li je ta stvar istinita ili ne, učini poklon sa smirenjem i reci istinu o stvari koja se desila. A pošto kažeš, opet učini poklon sa smirenjem, isto govoreći: „Oprosti mi i pomoli se za mene“.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *