NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Postoji li slučaj da se čovek pokaje, a da mu Bog ne oprosti?

Postoji li slučaj da se čovek pokaje, a da mu Bog ne oprosti?

Pitanje:
Pomaže Bog. Ako smem to ja sada uopšte i pomisliti. Osećam da sam učinio gori greh od svakoga drugoga, i imam osećaj i ako se kajem, da ne bih smeo više da živim istim životom, da ne smem više ni u Crkvu da ulazim. Osećam se gorim grešnikom od crnog paganina, on se svog mnogoboštva drži, a ja od istinite vere sam otpao. Slušao sam neke „filozofe“ i „naučnike“. Dozvolio sam da mi isperu mozak, pa da u svome srcu zadam Bogu najgoru uvredu koja se može učiniti: poverovao sam im da Bog ne postoji. Da sam „samo“ posumnjao u Boga, ne bi me grizla toliko savest. Toliko mi je srce plitko i bezosećajno, da sam im poverovao. Bio sam u toj bezumnoj zabludi skoro nedelju dana. Pokajao sam se za tu najpogubniju grozotu tek kad sam shvatio da mi je duša u opasnosti. Dugo nisam smeo da priznam sebi šta sam ja zaista uradio. Onda sam se upecao na teme oko „žiga zveri“ iz Otkrovenja, naišao na neke priče koje su mene neiskusnog u veri smrtno uplašile, prestravile i bacile u očaj. Onda sam se utešio pričama koje govore da nije bitan žig koliko svesno odricanje od Hrista. E, tu mi reče nešto u glavi: „Ček ček, zar ti upravo to nisi uradio?“ Tu sam se zaledio. Pročitao sam deo Poslanice Apostola Pavla (ja mislim) u kojoj apostol govori najgore o otpadnicima, naravno i neosporno sa punim pravom, i poredi ih sa svinjama, koje i kad izađu iz svog blata se u njega ponovo vraćaju. Nisam to veče osećao toplinu života u mom telu. Uhvatio sam mačku da je mazim, a njoj su ni krivoj ni dužnoj počele da se grče i trzaju noge. Plakao sam od tuge i očaja kada sam shvatio da sam sebe svojim grehom obezglavio, a nisam smeo isprva da priznam šta sam ja zaista uradio. Porekao sam Oca u svome srcu. To samo bezumnik može sebi da dopusti, iako sam maloletan, iako se ova grozota dugo vremena skriveno spremala u meni, iako sam mislio šta sam mislio, iako sam hteo barem neko dobro, a čega dobrog može biti bez Boga? Ničega! Možda hulim još više na Boga jer se kajem za svoj greh, a možda mi taj greh oduzima iskreno pokajanje, a da ja ništavan to i ne znam. Molim Vas, jer Vas Bog Voli, recite mi, šta mi sledi za ovo, bez obzira što se kajem i što plačem i tugujem i smrtno strahujem; znam da će mi Bog oprostiti, jer je Njegova milost večna i bezgranična, i on i tu jednu ovcu koja ode od stada, ide i traži je. Mene treba do kraja života da bude sramota jer sam pogazio ime Onoga Koji Je sve Stvorio i to u svome srcu. Hvala Bogu, barem nikome nisam govorio o tome da sam izgubio veru tih par dana bezumne zablude. Kajem se ceo, Molim Vas, objasnite mi.

Jovan

 


 

Odgovor:

Pomozi Bog.

Dragi Jovane, već sam pronašao (pročitao) pokajanje u ovom Vašem pitanju. I to je dobro. Pokajanje se i ostradava, trpi, boli, pokreće emocije, samoosudu. Sve to kod Vas vidim.

Nagrnulo je mnogo pitanja tako da ću morati da budem kraći i odgovorim suštinski. Samo hula na Duha Svetog (Mt. 3. 28 – 30; 12, 30 – 32) neoprostiv je greh. A posle pokreta srca u iskrenom pokajanju svaki drugi se oprašta. Pa i ovaj Vaš.

Dakle i nevera i sumnja u Boga sve se brže oprašta nego li usrdna energija pogrešnog tumačenja Domostroja našeg spasenja (prelest podviga, znanja Biblije i spisa hrišćanskih pisaca ali u krivom predstavljanju Hrista). E to se ne oprašta! Ni u ovom, a ni u onom veku.

Da, to je jeres. A kako to da Bog ne može da oprosti hulu?

Pa najprostije zato što je to jeres, a sve dok u slobodnoj volji i izboru ona održava i kontroliše um i srce sam taj proces po sebi je neoprostiv. Jer to neopraštanje nije volja Božija nego ljudska! Zato što se sve ovo zasniva na volji slobodnog čoveka i njegovog izbora a ne na Božijem dejstvu u odnosu na njegovu slobodu. Bog ne utiče na njegovu slobodu bez saglasnosti. Tako treba da razumemo da On može ili ne može nešto da uradi. On sve može osim da negira Sebe, to jest slobodu koju je On dao čoveku.  Zato se hula na Svetog Duha ne oprašta.

Drugo, kada grešimo mi kažemo da nam je „duša“ u opasnosti ali to znači da su oboje, i duša i telo, u opasnosti. Mi smo celi u opasnosti.

Vidim da se kajete i produžite da to činite i već ste na pravom putu.  Dobro je.

Vratite se Crkvi sa njom živite i dišite i sve će biti dobro.

o. Ljuba

 

5 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *