NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Postiti samo sredom i petkom za pričešće?

Postiti samo sredom i petkom za pričešće?

Pitanje:
Pomaže Bog! Volela bih da znam da li je dovoljno da se posti samo sredom i petkom da bismo mogli da se pričestimo? To pitam pošto je svešetnik iz Vašingtona rekao jednom mom prijatelju da je to dovoljno za pričešće. To je meni tako nepoznato, zato Vas molim ako biste mogli da mi odgovorite na ovo pitanje. Unapred zahvalna,
Nena


Odgovor:
Draga Neno, Odgovor je jednostavan. Vi kao pravoslavna hrišćanka treba da postite sve postove, uključujući i sredu i petak koji su van njih. Sredu – sećanje na dan kada je Gospod od nas «uzet», i petak – dan kada je bezumni čovek ubio dugo obećavanog Mesiju – Ovaploćenog Boga. Mnogi ignorišu sredu, ali Gospod jasno kaže da će “doći dan kada će se od njih oteti ženih (Mk. 2, 18 – 20) ”, i to licemernim i prevrtljivim poljupcem (uporedi: Mt. 26, 49) , “i tada će postiti u one dane”. Treba pratiti kalendar i naučiti se kada Crkva razrešava od posta, i to: od Božića do Bogojavljenja, onda za vreme Svetle sedmice, kao i u sedmicu po Pedesetnici, isto tako kada počinju postovi. Ubeđen sam da svešetnik nije mislio na post samo u sredu i petak za vreme postova – to je nemoguće da on savetuje! Inače mi sredom i petkom postimo sa glavnim ciljem da sozercavamo sve ono što je Bogočovek pretrpeo za nas. U tom duhu post je fizička (opipljiva) ispomoć našem duhovnom biću da stalno budemo sa Bogom, da mu blagodarimo i “saosetimo” Njegova fizička stradanja. Svako ko posti i nema veće smetnje može da se pričesti u bilo koje vreme godine. Dakle, mi ne postimo zbog pričešća, nego mi postimo zbog poslušanja prema Crkvi, kao i radi smirivanja naših telesnih potreba, da one ne postanu epicentar našeg života i potisnu iz nas sve ono duhovno, pa i Boga.
U kontekstu rečenog, vaš sveštenik je u pravu kada kaže da je dovoljno da se van postova posti samo sreda i petak; dok posni dani – svi zaredom – od poklada do završetka posta treba da se poste. Ne treba povezivati pričešće i post, ali pred pričešće treba vršiti samoispitivanje (samoproveru) kada smo mi najspremniji da se pričestimo (ne “najdostojniji” – to je vrlo pogrešan izraz) . Pred pričešće se treba ispovediti, ako je to potrebno, i molitveno pročitati “Pravilo pred sveto pričešće”.
Zbog toga vam Crkva kaže: “Sa strahom Božijim i verom priđite”. Kome? Svetoj čaši ili putiru.
o. Ljubo

5 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *