Postanje, stvaranje i rani čovek

TREĆI DEO – PITANJA I ODGOVORI – Sa kursa o Postanju

11. Biblijska hronologija

Slušalac: Da li na osnovu biblijske hronologije možemo tačno da utvrdimo koliko je stara zemlja!

O. Serafim: O tome se uistinu postavljaju pitanja. Grčki tekst (Septuaginta) i jevrejski (masoretski) tekst Starog Zaveta međusobno se razlikuju. Prema Septuaginti, svet je star približno 7.500 godina[1], dok je prema jevrejskom tekstu star 6.000 godina. To je očigledna oprečnost. Kako da razrešimo problem kao što je ovaj? Sveti Oci priznaju da su mogle postojati sitne greške koje su se prenele u tekst. To su jednostavno pogreške kod prepisivanja i sl. U stvari, blaženi Avgustin je čitavo jedno poglavlje posvetio ovom pitanju[2]. Verovatno je da su neki prepisivači, kopirajući tekst, tu i tamo dodali ili oduzeli stotinak godina. Oci dopuštaju da u Svetom Pismu mogu postojati manje greške. Nemamo nijedno posebno svetootačko učenje kojim bismo odredili da je svet star tačno 7.490 godina. Mogao bi biti malo stariji ili malo mlađi. To je sasvim nevažno pitanje.
Međutim, važno je pitanje da li je Adam živeo pre sedam ili osam hiljada godina ili je živeo pre nekoliko miliona godina! To je velika tema koja dotiče celokupan tekst Knjige Postanja. Mi moramo da shvatimo ko je bio Adam – da li je bio ličnost ili ne, itd. Ako je živeo pre nekoliko miliona godina, postoji mnoštvo pitanja koja morate postaviti u vezi s tim kako je predanje tumačilo čovečanstvo od tog doba.


NAPOMENE:

  1. Sledeći tradicionalnu formu pravoslavnih kalendara utvrđenih u Konstantinopolju u vreme Sedmog vaseljenskog sabora, o. Serafim i Bratstvo sv. Germana su u zaglavlju svog Godišnjeg kalendara svetog Germana štampali godinu od stvaranja sveta, zasnovanu na hronologiji Septuaginte. Ti kalendari se objavljuju i danas, tako da na zaglavlju Kalendara svetog Germana za 2000. godinu čitamo: 7508. godina od stvaranja sveta. (Izd.)
  2. Blaženi Avgustin, De civitas Dei, 15; 13, s. 293-294.
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Požaže Bog, zar nema dvateset šest potomka Simovih, a ukupno sedamdeset jedno ime? Molim Vas za odgovor. Brojao sam više puta i uvek dođem do broja dvateset šest.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.