Postanje, stvaranje i rani čovek

TREĆI DEO – PITANJA I ODGOVORI – Sa kursa o Postanju

4. Pitanje modela

O. Serafim: Naučnici poseduju ono što nazivamo modelom. Juče smo raspravljali o ptolomejskom modelu prema kojem je Zemlja središte svemira, dok se sve zvezde i planete kreću oko Zemlje. Prema onome što čovek može da vidi, planete se kreću oko Zemlje drugačijom brzinom nego zvezde, zbog čega su ptolomejski astronomi morali da iznesu teorije o tome kako se one kreću napred i nazad, kako se kreću putanjom u obliku broja osam, itd. Slično tome, vi ste sad mogli da vidite, tokom poslednjih šest meseci, da su Saturn i Jupiter zajedno bili na nebu. Da ste to posmatrali, videli biste da se jedna planeta najpre kreće napred, da se zatim obe kreću unazad, da je Saturn postao bleđi a Jupiter sjajniji. Prema kopernikanskom modelu, možete objasniti da se to dešava stoga što se planete u svojim orbitama nalaze u različitim fazama dok se kreću oko Sunca. S naše tačke gledišta, izgleda da se približavaju, dok se one jednostavno kreću oko Sunca. Drugi primer je Venera. Ona je sada ponovo postala večernja zvezda koja se nalazi nisko na horizontu. Pre nekoliko meseci, Venera je bila jutarnja zvezda, koja se na horizontu pojavljivala ujutro, pre izlaska Sunca.
Smatralo se da ptolomejski model ima nedostatke zato što nije objašnjavao činjenice podjednako dobro kao kopernikanski. Kopernik je rekao da će, ako protumačimo da se Zemlja i ostale planete kreću oko Sunca, sva ta kretanja imati smisla, odnosno, da se u tom slučaju matematički mogu vrlo jednostavno objasniti. Zahvaljujući proračunima zasnovanim na kopernikanskom modelu, sada možemo da pošaljemo svemirske brodove u neposrednu blizinu Saturna i da ih ne izgubimo; zapravo, ti proračuni su zapanjujuće precizni. Prema tome, izgleda očigledno da se sve planete uistinu kreću oko Sunca iako se, na osnovu našeg opažanja, čini kao da se kreću oko Zemlje.
Dakle, veoma je važno koji ćete model prihvatiti. Tokom ovog kursa, izučavaćemo svetootački model o Šest dana Postanja.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Požaže Bog, zar nema dvateset šest potomka Simovih, a ukupno sedamdeset jedno ime? Molim Vas za odgovor. Brojao sam više puta i uvek dođem do broja dvateset šest.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.