Postanje, stvaranje i rani čovek

JEROMONAH DAMASKIN – PREDGOVOR IZDAVAČA

12. Promene u pravoslavnom svetu

„Klin“ o kojem govori profesor Džonson nije prošao bez odjeka u pravoslavnom svetu. U popularnom pravoslavnom časopisu Hrišćanski poslenik (Christian Activist), koji čita 75.000 pravoslavaca svih obrazovnih nivoa, 1998. godine objavljen je članak dra Kalomirosa (koji se nedavno upokojio), u kojem se tvrdi da se moderna teorija evolucije može usaglasiti s pravoslavnim hrišćanstvom. U tome, naravno, nije bilo ništa neobično. Kao što smo videli, pravoslavni časopisi u Americi su u prošlosti mnogo puta pokazali da odobravaju evolucionizam. Ono što je bilo neobično i iznenađujuće bila je reakcija čitalaca na članak dra Kalomirosa. Hrišćanski poslenik (Christiap Activist) je uvek dobijao veliki broj pisama, ali ovoga puta ona su preplavila redakciju. U sledećem izdanju izdavač je pisao:
„Povodom izdanja br. 11 primili smo više pisama upućenih uredniku nego za bilo koje prethodno izdanje. Isto tako, primili smo više pisama povodom članka dra Kalomirosa „Večna volja“, posvećenog postanju, nego povodom bilo kog drugog članka koji smo dosad objavili i nijedno od njih nije saglasno sa njegovim gledištima.“
Urednik je mudro odlučio da štampa velike izvode iz pisma koje je o. Serafim uputio dru Kalomirosu, uz saopštenje da je tumačenje svetootačkih tekstova koje je o. Serafim ponudio u vezi s temom evolucije uistinu svetopredanjsko i pravoslavno[1].[2]
Odjeci na članak koji se 1998. pojavio u Hrišćanskom posleniku predstavljali su najvažniji pomak od 70-tih godina, kada proevolucionistički članci nisu izazivali ništa osim opreznog ćutanja ili otvorenog odobravanja u najistaknutijim pravoslavnim krugovima. U to vreme, otac Serafim se suprotstavio javnom mnjenju u savremenom američkom Pravoslavlju, zbog čega je bio izložen kritici svoje pravoslavne braće.


NAPOMENE:

  1. Pismo oca Serafima upućeno dr-u Kalomirosu prethodno je bilo objavljeno u posebnom, dvobroju pravoslavnog časopisa Epifanija (jesen 1989 – zima 1990), za koji su članke prikupili i uredili o. Andrej Rosi i o. Stefan Muratore. Ovo izdanje, koje je „probilo led“, prvo je delo te vrste koje se pojavilo u američkoj pravoslavnoj štampi a sadržalo je i članke kojima je naučno i filosofski osporavana evolucija, čiji su autori bili Vilijam Dembski, Volfgang Smit i drugi.
  2. The Christian Activist: A Journal of Orthodox Opinion, vol. 12 (proleće – leto 1998), str. 12.
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Požaže Bog, zar nema dvateset šest potomka Simovih, a ukupno sedamdeset jedno ime? Molim Vas za odgovor. Brojao sam više puta i uvek dođem do broja dvateset šest.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.