NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Post

Post

Pitanje:
Pomaže Bog. Moje ime je Milan, sa Kosova sam, imam 22 godine.Da ne bih sada dužio, imam jedno pitanje za Vas u vezi posta.Da li je greh da jedan pravoslavni vernik ne posti, ili preskoči jedan Sveti Apostolski post u toku godine.
U meni postoji neki strah, i vrlo se plašim da će me Bog kazniti, ako ne postim bilo koji od 4 višednevna posta. Ja sam zaposlen u Prištini, radim zajedno sa Albancima. Znam da su Uskršnji i Božićni post vrlo strogi, i za to vreme treba postiti, jer su to dva najveća naša praznika. Ja takođe postim svake srede i petka, osim trapavih sedmica. Imam i manjih problema u porodici.Roditelji se ljute na mene što postim svaki post, i tu odmah nastanu nesuglasice.Trudim se da ne propustim nijednu Liturgiju, odlazim svake nedelje ujutru u Crkvu. Pored ovoga imam još jedno pitanje za Vas: da li je u toku ili za vreme posta, dozvoljeno pušiti cigarete u manjim količinama? Znači da se smanji broj cigareta..ja inače nisam neki pušač, pušim samo 2-3 cigarete dnevno, osim srede i petka. Recite mi Oče, šta da radim i kako da postupim, jer sam u nedoumici.
Hvala Vam unapred.
S poštovanjem
Milan


Odgovor:
Dragi brate Milane, U Pravoslavnoj crkvi postoje jednodnevni i višednevni postovi. Jednodnevni su sreda i petak preko cele godine (izuzimajući tzv. trapave sedmice) , Krstovdan uoči Bogojavljenja, Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja i Praznik podizanja, vozdviženja Časnog krsta. Višednevni su pred praznike Rođenja Hristovog, Vaskrsenja Hristovog, Svetih apostola Petra i Pavla i Uspenja presvete Bogorodice. Po strogosti idu ovim redom: Vaskršnji, Velikogospojinski, Božićni i Apostolski. Na držanje ovih postova obavezuje pravoslavne vernike Druga crkvena zapovest (Crkvene, kao i 10 Božjih zapovesti, štampaju se u svakom pravoslavnom džepnom kalendaru) . Da bi jedan vernik bio oslobođen posta za izvesno vreme, ili da mu se post ublaži, treba da razgovara sa svojim nadležnim sveštenikom, koji će mu, obzirom na zdravstveno stanje, prirodu i težinu posla koji obavlja, dati blagoslov za ublažavanje, pa čak i potpuno oslobođenje od posta za izvesno vreme, sve dok traju izvanredni uslovi. Znači, ne treba svojevoljno prestajati ili izbacivati neke od postova. Što se pak tiče nesuglasica sa roditeljima oko posta i tu treba da se nađe neki kompromis. Ti verovatno živiš u zajednici sa roditeljima i majka sprema jelo za celu porodicu. Stariji, koji su vaspitani i živeli u vremenu otuđenosti od Crkve, svakako da nisu spremni sada, pod stare dane, da menjaju svoj način života i svoj jelovnik. Ti si za post i druge obaveze prema Crkvi saznao van roditeljskog doma, pa ne možeš to da namećeš i njima. Pokušaj sa majkom da se dogovoriš, da ona tebi za posne dane pripremi posno jelo, nezavisno od ostalih ukućana, sve dotle dok ne uspeš i njih da ubediš u korisnost posta.
Sam kažeš da nisi nekakav strastveni pušač i da pušiš dnevno 2-3 cigarete, preskačeš sredu i petak, pa onda Tebi zaista nije teško da pušenje izostaviš i tokom višednevnih postova. To će Ti svakako pomoći i da potpuno prestaneš pušiti, dok se broj dnevnih cigareta ne poveća. Jer, dok god pušiš ma i jednu cigaretu dnevo, postoji opasnost da se broj poveća i da postaneš zaista zavisnik od pušenja. Uostalom, nije post samo u uzdržavanju od mrsne hrane u određene dane, već i odricanje i oslobođenje od strasti, među koje spada i pušenje.
Pošto gotovo redovno odlaziš u crkvu, na Svetu liturgiju, svakako da se i redovno pričešćuješ, iskoristi priliku za češći razgovor sa nadležnim sveštenikom, koji sigurno poznaje Tvoju porodicu i on će Ti dati dragocene savete kako da se ponašaš na radnom mestu, u okviru porodice i kako ćeš nastojati da zasnuješ i svoju sopstvenu porodicu, da se oženiš.
Svako dobro od Gospoda, Tvojij porodici i Tebi, želi o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *