Пост, уздржање и од духовних радости

Питање:
Помаже Бог Душевни и телесни пост, не знам који је теже спровести у данашње време, мада нико од нас не сме и не може да има оправдање због времена у коме живимо. Мислим да је пост много много компликованији него што га ми замишљамо, ево почео је велики пост а оче морам да признам да ја не постим, оче како човек да са осећа да пости мислим најмањи је проблем јести посну храну, ја понекад прође читав дан скоро да ништа и не једем, мене више мучи душевни пост, кога нисам сигуран да могу да издржим и нисам сигуран како да правилно духовно постим. Да ли је рецимо куповина у току поста грех? Свима је познато да се треба уздржавати од јела и пића, од физичке љубави, али рецимо ја одем да купим нешто у току поста осетићу неко задовољство да ли је то грех и да ли сам ја са тим чином прекршио пост? Ево на пример ја сам одлучио да постим и у току поста ми икрсне да купим ауто, ја лично некако мислим да би прекршио пост када бих обавио куповину због тога што би ми извесна доза допамина прекрила мозак, а да кажем неком као нећу купити зато што постим, не знам како би то моји ближњи протумачили. Да ли је пост добровољан или се мора постити? Да ли духовни пост значи да се треба уздржавати од свих буквално свих душевних радости? Како да знам? ? ? ? ?
Дејан


Одговор:
Бог ти помого Дејане, Мног тога требаш да расчистиш са собом пре него што започнеш пост, јер пост је ради човека а не човек ради поста. Знај добро да пост уводи хришћанина у духовно стање. Онај ко је очишћен постом, смирен духом, целомудрен, скроман, осећајан, ћутљив, са финим осећањима срца и мислима, лаког тела, способан за примање благодати Божије. Човек као телесно биће, потпуно је погружен у греховне насладе, и он је сладострасан по телу и по срцу и по уму, и није способан не само за духовне насладе и примања Божанске благодати, него није способан ни за покајање. У Лукином Јеванђељу (Лк.6, 25) стоји “Тешко вама који сте сити сада јер ће те огладнети”
Ова реч Божија саопштава онима који нарушавају заповест светога поста, шта их очекује. Господ увек пита Чиме ће те се хранити у вечности, кад сте овде на земљи научили само да се преједате и да бринете за материјалним, чега на небу нема.
Куповину аута и радост за тим материјалним добром остави за после поста ако ће тај пазар да ти буде важнији од свега духовног.
Пост је управо духовна радост и никад није било забрањено да се човек духовно радује. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.