NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Post trudne žene u ovom postu i za sveto pričešće?

Post trudne žene u ovom postu i za sveto pričešće?

Pitanje:
Pomaže Bog oče! Kako treba da poste trudne žene u ovom postu i za sveto pričešće.
Goran


Odgovor:
Bog vas blagoslovio Gorane.
Sveta Crkva, majka i učiteljica naša, ona odavnina ima svoj stav u vezi ovog pitanja, ali i pored toga uvek se nađe revnitelj pa da i od trudnica i bolestnih traže post. To je svakako zbog toga što mnogi uopšte ne razumeju šta je on u svojoj suštini i zbog čega uopšte postoji. Vlastareva «Alfavitna Sintagma» u svom 24 pravilu, pod slovom «G», navodi 8 pravilo Timoteja Aleksandrijskog, u kome on kaže da trudnice ne treba da poste. Naravno to ne znači da trudnice mogu da jedu najača jela, nego on savetuje da trudnice koriste «umerenu hranu» radi «ojačavanja tela…, jer post je ustanovljen radi obuzdavanja tela, a kada je slabo to ono nema NIKAKVE potrebe da se smiruje, nego traži pomoć da ozdravi i obnovi raniju snagu».
Mislim da je izlišno da se ovde bilo šta dodaje.
Što se tiče posta i sv. Pričešća baš smo mnogo o tome govorili. To je dosta komplikovano pitanje u realnosti, a u svojoj suštini tako je prosto. Teško je Srbinu da se objasni da za sv. Pričešće zaista nije potreban post – to telesno uzdržavanje od hrane, i da učestvovanje u tom zajedničarenju (pričešću) zavisi više od moralnih vrednosti čoveka, pre svega od njegove liturgičke aktivnosti. Još teže je da mu se objasni da on slobodno može da se pričesti i van postova. Mrsna hrana van određenih postova NIJE nikada bila smetnja za sveto pričešće. U vezi ovoga samo kršenje posta kao duhovne discipline može da bude smetnja, t.j. neposlušanje prema Crkvi; inače hrana kao nešto nečisto nije poznata u Pravoslavlju u šta nas i Sam Gospod uverava da su sve «četvoronožne životinje na zemlji i zverinje i gmizavci i ptice nebeske» blagosloveni za jelo (Dela Apostolska 10: 12. 14. 15) . Meso samo po sebi nikada nije bila smetnja za sveto pričešće. Sjedinjenje sa Hristom kroz svetu Evharistiju zaista je poželjno da bude što češće; – dakle, to je smisao pravog hrišćanskog života da se živi sa Hristom i u Hristu. Našu «dostojnost» za sv. Pričešće ne uslovljava to što smo večerali, nego određena pravila pred pričešće, a posebno post jedne druge vrste; a on je uzdržavanje od intimnih bračnih dužnosti, svađa, razdražljivosti i slično, ovo su vrlo važne stavi koji moraju da se dobro «otposte». Najteže je «otpostiti» praštanjem neke teške uvrede koja nam je nanesena, a koliko takvih ljudi slobodno prilaze čaši sa nekim svojim unutrašnjim samoopravdanjem da smo jeli «klot», a u isto vreme sa prelešćenim osećanjem da nije potrebno da se pomirimo sa našim roditeljima, braćom, sestrama, i ostalome rodbinom, ili bližnjim. Mnogi se danas pričešćuju posteći «pogrešan post» sa ubeđenjem da su veliki pravednici.
Od trudnica se traži da se češće pričešćuju sa mogućim uzdržavanjem od jake hrane onoliko koliko njihovo telo koje se nalazi «u drugom stanju» nalaže, jer kao što već gore videsmo klasični post se ne preporučuje trudnicama pa čak i doiljama.
Ovo je, otprilike, jedan vrlo realan i zdrav prilaz ka ovom problemu, i što je najvažnije on je od Boga.
Sa poštovanjem
O. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *