Post na svoj način

Pitanje:
Pomaže Bog Zanima me da li je grijeh ako se ja pridržavam nekog, mada je to malo grubo reći, posta koji sam sam sebi odredio (ništa ne mislim loše i nemojte da se uvrijedite, jednostavno ne znam puno o postu tako da postim onako kako se ja osjećam najbolje, a riječ je o Vaskršnjem postu) , naime, ja ne jedem nikako ni jaja, meso, niti pijem mlijeko, ništa slatko (ponekad neki posni slatkiš) , u glavnom moj post je na žitaricama i ribi (kako pečenoj tako i konzerviranoj) i naravno puno molitve, čitajući o postu vidim vazda neke stvari koje ne radim, na primer neke sedmice u kojima se jede sir, da li ja mogu ovo da nastavim ubuduće, ja se stvarno osjećam dobro i nemam potrebe za nečim drugim čak osjećam i neki mir i lakše mi je Puno vam zdravlja i sreće od Boga želim
Bojan


Odgovor:
Bog pomogao.
Post je Božanska ustanova što vidimo u Starom a naročito u Novom Zavetu. Sam Gospod je postio. Koji post je važniji? Post u jelu ili post u lošem življenju, delima, rečima itd. Pa sigurno ovaj drugi ali ne smemo da izostavimo ni ovaj prvi. Post je uzdržanje od jedne ili više vrsta hrane ali i uzda za telo. Dobro je da ti post odgovara i dobro je da možeš i u mrsnim danima da postis. U našoj Svetoj Crkvi određen je post u trajanju i načinu posta, što znači da je zakon za sve nas pravoslavne hrišćane. Nije dobro samovoljno ublažavati a takođe i pojačavati vreme posta. U posebnim slučajevima duhovnik ili sveštenik ublažuje ili nalaže način posta. Obzirom da tebi odgovara post posavetuj se sa nadležnim sveštenikom te da te duhovno pouči da bi osetio blagodati posta. Što se tiče postova u Pravoslavnoj crkvi i načinu ishrane u toku četiri velika posta preporučio bih ti da pročitaš što više možeš (čak i na ovoj stranici pod biblioteka) .
Želim ti od Gospoda srećan duhovni i telesni post na zdravlje i duše i tela. Ne zaboravi da post bez dobrih dela i Sv.Tajne Pričešća ne donosi mnogo blagodati.
o.Milan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *