Пост као знак захвалности

Питање:
Помаже Бог, питање које бих поставио је само мала несугласица између мене и мог ујака, па Вас молим да нам објасните. У знак захвалности Господу, осим молитве, прилога цркви и милостиње коју би смо уделили, да ли можемо и пост да посветимо као знак захвалности.Знамо да превасходнопост служи за исцељење душе и тела и за опроштај грехова.
Зоран


Одговор:
Драги брате Зоране, Пост је уздржавање од јаке хране ради вежбања духа и он је увек пропраћен прозбеном молитвом и служи као израз понизности пред Богом. Постити значи исто што и понизити душу своју (3. Мојс. 16, 31) . Сам телесни пост није потпун и не користи, ако није везан са духовним постом, под којим разумемо уздржавање од греха и делање добрих дела. А ове врлине човек је дужан да упражњава у свако време, у посту и ван њега. Значи, пост као временски период, треба да нас потсети на интензивније размишљање о себи, о својим делима и поступцима, да се, поред бриге о телу, заинтересујемо и за потребе наше душе. Побуде за пост могу бити различите, али увек мора да постоји жеља да се човек учврсти у смирености, да би прихватио Божје деловање и остварио ближи контакт са Богом.
Вршење поста није без опасности, наиме, опасности формализма, на који су се окомили још старозаветни пророци (Амос 5, 22 Јеремија 14, 12) ; опасности гордости и хвалисања, ако људи посте зато да се покажу људима како посте (Матеј 6, 16) . Да би се свидео Богу прави пост мора бити здружен с љубављу према блежњем и носити у себи тежњу за истинском праведношћу (Исаија 58, 2-11) . Пост се не сме одвајати од милостиње, а тако исто и од молитве. Најзад, постити треба из љубави према Богу (Зах. 7, 5) . Зато Христос позива да се не пости разметљиво. Ако само Бог буде за њега знао, тај ће пост бити чист израз наде у Њега, смирен пост који ће отворити срце за унутрашњу праведност, која је дело Оца, који види и делује у тајности (Матеј 6, 18) .
У православној цркви постоје једнодневни и вишедневни постови. Постови могу бити општеобавезни за целу Цркву, затим месни, установљени у појединим крајевима поводом какве несреће, суше, глади, земљотреса итд. Постоје и посебни постови, кад су установљени по нарочитом обичају или по одредби духовника. Такође постоје и заветни постови.
Православни хришћаним не може да се заветује да ће постити један или све вишедневне постове, да ће постити среду и петак и друге једнодневне постове у току године, јер су они обавезни по црквеним заповестима, које су одштампане у џепном календару (2. заповест) . Утврђени дани поста, њихово поштовање и извршавање израз су православне побожности, па и захвалности за премнога дела Божија и милост Његову према људима.
Ти, брате Зоране, ако осећаш посебну захвалност Богу за неку учињену милост можеш, у договору са својим свештеником, духовним оцем, за извесно време узети и постити још један дан у недељи, сем суботе и недеље, на пример понедељак или неколико дана пред Крсну славу или пак дан када Ти је учињена милост од Бога.
Срећен и души користан почетак и ток Свете и велике четрдесетнице жели и срдачно Те поздравља
о. Душан

Comments are closed.