Posne namirnice industrijskog porekla

Pitanje:
Na nekim namirnicama industrijskog porekla (konkretno keks „Bake rols“) piše da se u fabrici proizvode i mlečni proizvodi (sastojci keksa su posni) . To verovatno znaci da se mrsni sastojci mogu naći u tragovima u ovom posnom keksu. Pretpostavljam da to vazi i za mnoge druge namirnice (najčešće keks) koje su posnih sastojaka, pošto se u svakoj fabrici hrane pojavljuju i mrsni, da se mogu u tragovima naći i ostali. Možda to vazi i za čokoladu za kuvanje? Da li to znaci da te namirnice treba izbegavati ili nema veze? To isto znači i za pekare, moguće da ne odvajaju posne i mrsne kifle dok ih peku, recimo. Čini mi se da sam osetila to danas ali sam nastavila da jedem: I to znači da treba jesti namirnice isključivo spremljene kod kuće (ili eventualno radnje zdrave hrane) ? Mada sam ja do sada jela posne industrijske keksove i nisam razmišljala.
Marija


Odgovor:
Draga Marija, Kad čovek posti, post treba da mu predstavlja zadovoljstvo i da ga upražnjava sa posebnom pažnjom. Ti si verovatno od nekog čula, ili pročitala za ove detalje koje iznosiš i sad ti oni možda predstavljaju problem. Šta misliš kad bi fabrike morale da menjaju svoje proizvodne trake za jednu vrstu ili dugu vrstu hrane kako bi uspevale da postignu planiranu proizvodnju. Ako tako razmišljaš onda dok traje post spremaj sama hranu, ili kupuj u prodavnicama zdrave hrane, samo nek ti savest bude čista. Manje razmišljaj o takvim stvarima jer ti sad to u vreme posta samo pravi opterećenje. Više razmišljaj o duhovnom postu, a da li će na fabričkoj traci ostati mrvica „mrsnog“ sastojka, ili ne, mislim da se samo bespotrebno opterećuješ.
Budi jaka sad u polovini posta jer vreme treće nedelje, odnosno kako se približavamo sredini posta uvek je praćeno raznim iskušenjima. O još nekim detaljima vezanim za post i način kako se posti, pogledaj u odgovorima koji su dosad davani na našoj stranici.
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=15&qa=0&t=5#tm5 S poštovanjem o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *