NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Crkvena umetnost (ikone, pojanje, ...) » Poredak ikona na zidu

Poredak ikona na zidu

Pitanje:
Pomaže Bog poštovani oci, Kako da rasporedim ikone na zid? Da li da stavim ikonu Gospoda Isusa Hrista u sredinu, ikonu Majke Božije sa leve strane i ikona kućne Slave sa desne strane, ili poredak nije važan? Ako stavim slavsku ikonu u sredinu, da li se remeti odnos važnosti? Isto tako, da li je obavezno staviti ih na istočni zid. U kojoj meri je ovo sve važno, da li je od suštinskog značaja, ili je u pitanju samo forma. Znam da je još Tertulijan pisao o tome kako se Hrišćani mole okrenuti ka istoku. Svako dobro u Hristu i hvala Vam za ovaj divan sajt!
Goran


Odgovor:
Dragi brate Gorane, postavljanje ikona u stanu ili kući, na istočnom zidu počasne, glavne prostorije, bilo bi poželjno. Međutim, pošto se ni stambene zgrade, a ni porodične kuće, ne orjentišu kao Pravoslavni hramovi (istok-zapad) , često nije moguće da istočni zid bude prazan, da bi se na njemu postavile ikone. Ponekad su na toj strani prozori, vrata, ili jedina mogućnost gde staviti regal. U tom slučaju ikone treba postaviti na južni ili severni zid, a potpuno izbegavati stavljanje na zapadni zid. Dobro si pročitao, da se Hrišćani mole kod kuće, kao i u hramu, okrenuti prema istoku. I postavljanje ikona na zid ima svoja pravila. Opet se treba ugledati na hram i poštovati pravilo rasporeda ikona na ikonostasu. Ako u stanu poseduješ ikone, koje si naveo, postavi ih kako si napisao: ikonu Gospoda Isusa Hrista u sredini, levo (tebi levo kad gledaš u zid) ikonu Presvete Bogorodice, a desno porodičnu ikonu Krsne slave. Ako pak imaš samo ikonu Gospoda Isusa Hrista, ili samo Presvete Bogorodice, onda ikona Krsne slave treba da se stavi sa leve strane. Slavska ikona je u sredini ako imaš više ikona svetih Božijih, pa ćeš njihove ikone staviti levo i desno od slavske ikone. A ako uz to imaš i ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, njih možeš postaviti iznad ovih ikona. No, i tu može estetika da utiče na pravilo. Ako je, na primer, slavska ikona znatno veća (ali i znatno manja) od ikona Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, ona iz estetskih razloga može biti u sredini i pred njom će goreti i kandilo. Blagoslov Božiji i milost Njegovu na ulasku u Časni post priziva na tebe i tvoju porodicu o. Dušan

20 komentar(a)

 1. Hvala, meni slučajnom „preolazniku“ ovo je pomoglo 🙂
  Svako Dobro od Gospoda!

 2. I meni je pomogao odgovor. Hvala bratu Goranu što je postavio to pitanje.

  Svako dobro!

 3. Molim odgovor..Dvije ikone na istočnom zidu vise ispod kandila jedna od Krsne slave a druga od posluzice koja ide u prvu a koja u desnu stranu…hvala

 4. Hvala na postavljenom pitanju i odgovoru.

  Dopunio bih pitanje sledećim.
  Kako postaviti kandilo?

  Pozdrav
  Goran

 5. Vesna Mladenović

  Poštovani oče Dušane, Vaši odgovori su kao i uvek iscrpni i poučni.
  Hvala!

 6. Da li je bitna veličina ikona, da neka bude veća od neke ili je to ne bitno
  Hvala

 7. Poštovani, zanima ne raspored ikona na zidu, ako imamo ikonu krsne i ikonu kućne slave, koja od njih treba da bude veća i kako da postavim kandilo?

 8. Da li je pogresno postaviti ikonu iznad sobnih vrata?

 9. Pomaze Bog
  Pitao sam Oca u crkvi kako stoje ikone po redu on mi je rekao .
  Gledajuci sa leva na desno ide Isus Hrist u sredini Sveti Arhangel Mihailo a zatim Presveta Bogorodica
  Prethodni raspored Gledajuci sa leva na desno je bio Presveta Bogorodica , Isus Hrist Sveti , Arhangel Mihailo
  Sta je ispravno

 10. miroslav golubovic

  ja imam raspece i ikone svetog sabora arhangela koja je vecih dimenzija,svetog jovana krstitelja,presvete bogorodice i svetog save u istim dimenzijama koje su po velicini duplo manje od sabora svetih arhangela i kandilo.kako da ih pravilno rasporedim na istocnom zidu?ispod kandila i raspeca kako da rasporedim ostale ikone?

 11. Pomaze Bog. Da li se Sveta Tajna Ispovesti moze obaviti u jednom Crkvi a Sveta Tajna Pricesca u drugoj. Ili tamo gde se pricescujem treba da se i ispovedim?

 12. Sestro Teodora, može i odvojeno, a može i u jednoj crkvi.

 13. Postovanje, moji i ja smo tek od skoro dobili kandilo, a ja i dalje ne znam, da li samo slavska ikona treba da bude iznad kandila ili moze samo ikona Bogorodice ? Slavska ikona nam stoji u gostioni, a kandilo smo stavili u dnevnu sobu, pa mi je sada jako bitno da znam, da li bih smela da kupim ikonu Bogorodice ili Isusa Hrista i stavim iznad kandila (a da slavska ikona ostane u gostioni)? HVALA.

 14. Pomaze Bog. Hteo sam sam da upitam da li je uredu da se u kuci ili na istom zidu drze dvije ikone krsne slave?
  Pozdrav

 15. Nikola Milovanovic

  Pomaže Bog, hteo sam da pitam pošto nemam dovoljno mesta na zidu za tri ikone Bogorodice, Isusa Hrista i krsne slave , mogu li da stavim ikonu Isusa Hrista desno ikonu Bogorodice levo a ikonu krsne slave ispod njih. Svako dobro

 16. Postovani oce Dusane imam 3 ikone na istocnom zidu u sredini je ikona krsne slave i kandilo je u sredini, levo od ikone krsne slave je Presveta Bogorodica a desno Sv Vasilije Ostroski. Dali je ispravno poredano ili bih trebao zameniti mesta. Hvala

 17. Pomaze Bog, i meni je dobro dosao ovaj odgovor.
  Svako dobro od Boga

 18. Molim da mi pomognete dali mogu staviti ikone u hodniku stana na istocnoj strani.Imam ikonu Belog andjela vecu,i male krsne slave Sv.Djordja,Vasilija Ostroski,Presvete Bogorodice.Dali mogu da stavim sve tu?Unapred zahvalna.

 19. Postovani oce na istocnom zidu imam ikonu krsne slave Sv. Petke i kandilo po propisu postavljeno . Takodje imam ikone Isusa Hrista i Presvete Bogorodice. Kako da ih postavim u odnosu na ikonu krsne slave. Hvala.

 20. da li znate mozda na kojoj strani sveta bi trebala glava da nam bude okernuta dok spavamo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *